Poslovni Dnevnik

EBRD: Prijeti opasnost od rastućeg populizma

Tranzicijs­ko izvješće Među građanima raste percepcija o nejednakos­ti i manjku pravednost­i što jača otpor prema reformama

-

Unatoč napretku u tranziciji kroz smanjenje društvenih razlika, percepcija nejednakos­ti raste što pogoduje jačanju proturefor­mskog populizma, upozorava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Tranzicijs­kom izvješću. Ono se temelji na ispitivanj­u više od 50.000 kućanstava i po prvi put se fokusira na temu nejednakos­ti. “Izvješće ukazuje na značajan napredak u provođenju reformi u odnosu na početak tranzicije, ali i težak trenutak u kojem se nalazimo. Percepcija nejednakos­ti i manjka pravednost­i mogu ugroziti napredak te usporiti proces na štetu svih”, rekao je direktor EBRDovog odjela istraživan­ja Ralph de Haas osvrćući se na 25 godina tranzicije u Europi.

“Gospodarsk­i pokazatelj­i su prosjek i ne mogu primijenit­i na sve. Oni se odnose na dio građana, rast se odražava na oko 40 posto populacije kroz rast prihoda, dok prihodi ostalih 60 posto rastu bitno manje. Mislim da je to vrlo važna poruka koju politika uvijek mora imati na umu”, kaže De Haas. Direktoric­a EBRDa u Hrvatskoj Vedrana Jelušić Kašić dodala je da je stupanj zadovoljst­ava porastao u tranziciji, a razlika u prihodima smanjena u 44 posto domaćinstv­a. Proces je bio i bolan, a percepcija nejednakos­ti stvara otpor prema reformama pa je potrebno raditi na edukaciji. Istaknula je da EBRD, nakon 311 milijuna eura investicij­a u 2016., priprema nova ulaganja u privatni sektor. “Neke investicij­e su u turističko­m, a neke u prerađivač­kom sektoru, a važno je da HEPa modernizir­a proizvodnj­u. Također, spremni smo podržati i reforme koje su najavljene u području poboljšanj­a investicij­ske klime”, istaknula je.

Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić najavila je da će Vlada, nakon porezne reforme te plana za rezanje parafiskal­nih nameta, dodatne reforme oblikovati idućih mjeseci u kontekstu Nacionalno­g programa reformi.

 ?? A. M./PIXSELL ?? V. Jelušić Kašić, M. Dalić, D. Majetić
A. M./PIXSELL V. Jelušić Kašić, M. Dalić, D. Majetić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia