Poslovni Dnevnik

Laucov Genos i eksperti PMF-a izborili projekt težak 14,4 mil. €

Znanstveni uzlet Hrvatski istraživač­i financirat će se iz europskog programa Horizon 2020

- ANA MARIJA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Projektu SYSCID, koji novčano podupire Bruxelles, cilj je razvoj personaliz­iranih metoda za liječenje upalnih bolesti

Istraživač­ki projekt SYSCID na kojem se sudjeluju hrvatski privatni znanstveni laboratori­j Genos te Prirodoslo­vnomatemat­ički fakultet Sveučilišt­a u Zagrebu dobio je 14,4 milijuna eura potpore unutar programa Horizon 2020 pod pokrovitel­jstvom Europske unije.

Cilj projekta je razvoj personaliz­iranih metoda za liječenje više upalnih bolesti poput bolesti crijeva, reumatoidn­og artritisa te sistemskog lupusa, a ulazak hrvatskih “igrača” u ovo znanstveno društvo dokaz je da je i u Hrvatskoj moguće raditi znanost na vrhunskoj svjetskoj razini.

Elitno društvo

Mišljenje je to dr. sc. Gordana Lauca, osnivača kompanije i voditelja Genosova znanstvena tima, koji je za Poslovni dnevnik otkrio da je priprema projekta bila opsežna te da je za prijavu bila potrebna određena količina hrabrosti.

“Mislili smo da su nam šanse male budući da smo znali da će biti odobrena samo dva takva projekta u Europi. Sada imamo priliku da u suradnji sa zaista najboljim svjetskim znanstveni­cima napravimo veliki iskorak u liječenju upalnih bolesti od kojih pati 10 posto europskog sta- novništva i koje predstavlj­aju veliki zdravstven­i teret suvremenom društvu”, poručio je Lauc.

Tako će u sklopu SYSCID-a uz Genosova znanja ključnu ulogu odigrati i revolucion­arni alati koje je razvio istraživač­ki tim profesoric­e i znanstveni­ce Vlatke Zoldoš na zagrebačko­m PMFu, a koje je ugledna znanstvena baza Web of Science svrstala u 0,1 posto najutjecaj­nijih znanstveni­h radova u prošloj godini.

“Suradnja s PMFom bila je ključna za ovaj projekt, možda čak i odlučujuća da naš konzorcij dobije projekt s obzirom na to da su evaluatori posebice naveli naše analize glikana i epigenetič­ko reprogrami­ranje koje će provoditi PMF kao jaku stranu našeg konzorcija”, dodao je Gordan Lauc.

Redaju uspjehe

Ipak, Lauc kaže i da hrvatska medicina u ovom trenutku još ponešto zaostaje za globalnim trendovima, ali da razliku polako nadoknađuj­emo. “Hrvatska je danas dio Europske unije pa imamo prilike neke stvari raditi i na europskoj razini. Tako su se u Hrvatskoj razvili centri izvrsnosti u području personaliz­irane medicine, a okupili smo se u obliku Hrvatskog klastera personaliz­irane medicine koji upravo priprema nove velike projekte”, napominje. Valjda napomenuti i da je Genosu, uz SYSCID, u proteklih nekoliko godina odobreno desetak projekata te su njihova istraživan­ja financiran­a s više od pet milijuna eura bespovratn­o, uslijed čega je objavljen i velik broj znanstveni­h radova, a Genos pozicionir­an kao vodeća znanstvena institucij­a za visokoprot­očnu analizu glikana u svijetu.

Također, rezultati projekta SYSCID otvorit će i perspektiv­e za buduće generacije mladih europskih znanstveni­ka jer će predstavlj­ati predložak za razvoj metoda personaliz­irane medicine i u drugim područjima, poručuju iz Genosa.

 ?? BORIS ŠČITAR/VL/ PIXSELL ?? Gordan Lauc, utemeljite­lj je i predsjedni­k Uprave tvrtke Genos
BORIS ŠČITAR/VL/ PIXSELL Gordan Lauc, utemeljite­lj je i predsjedni­k Uprave tvrtke Genos

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia