Poslovni Dnevnik

Beč spaljuje plastični otpad iz Ljubljane

Pomoć U jednu od tri bečke spalionice, na neprofitno­j osnovi, otići će ljubljansk­i plastični otpad

-

Plastični otpad iz Ljubljane i šire okolice vozit će se u Beč i spaljivati u jednoj od triju bečkih spalionica na neprofitno­j osnovi, u sklopu suradnje dvaju pobratimlj­enih prijestoln­ica, potvrdilo je u ponedjelja­k ljubljansk­o komunalno poduzeće Snaga (Čistoća).

Ljubljana ima problem s otpadom te vrste jer se pokazalo da u gradu nitko ne želi spalionicu koja je bila planirana više godina, a najbliža Ljubljani se nalazi u Celju. No, ona posluje na profitnoj osnovi pa bi takav način rješavanja komunalnog problema bio preskup za glavni grad Slovenije.

Prema aranžmanu Ljubljane i Beča, slovenski bi se otpad u Austriji spaljivao na neprofitno­j osnovi, po cijeni od 54 eura za tonu, pri čemu bi to bilo pokriveno energijom koja se dobija iz tako spaljenog otpada, a Ljubljana bi platila samo troškove prijevoza.

Aranžmanom, koji još treba odobriti slovensko ministarst­vo za okoliš i prostor, bilo bi obuhvaćeno oko 8000 tona plastičnog otpada godišnje.

No, nevladina udruga Ekolozi bez granica protivi se takvom načinu rješenja jer je Ljubljana uključena u međunarodn­i program Zero Waste, koji okuplja gradove čiji je cilj takvo zbrinjavan­je otpada u kojemu se sav otpadni materijal ponovo iskoristi ili reciklira.

Iz slovenskog ogranka te međunarodn­e udruge upozorili su da bi Ljubljana taj status, u slučaju odvoženja otpada na spaljivanj­e u Austriju, mogla izgubiti.

 ?? D. M./PIXSELL ?? U Ljubljani nitko ne želi spalionicu otpada
D. M./PIXSELL U Ljubljani nitko ne želi spalionicu otpada

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia