Poslovni Dnevnik

Skijališta Srbije ulažu 27 mil. eura u planinu Golija

Zimski turizam Planira se izgradnja devet skijaških staza i tri žičare

-

Na srpskoj planini Goliji uskoro počinje izgradnja skijaškog centra. Prvo skijalište sa devet staza i svom potrebnom infrastruk­turom gradit će se na Odvraćenic­i, u predjelu Vrhova i Radulovca, na području ivanjičke općine, rečeno je na javnoj prezentaci­ji Plana detaljne regulacije skicentra Golija.

U taj projekt, kako neslužbeno doznaje Blic, država će preko Skijališta Srbije uložiti 27 milijuna eura, a prvi radovi očekuju se ove i sljedeće godine. Plan detaljne regulacije skicentra obuhvaća 262 hektara površine i predstavlj­a razradu Plana generalne regulacije Vrhovi – Odvraćenic­a, koji se nalazi u završnoj fazi usvajanja pred vladom Srbije. Bit će izgrađeno devet skijaških staza manjeg nagiba i tri skijaška puta. Od devet planiranih staza, pet su lake, a četiri srednje teške, njihov nagib se kreće od 17 do 25%, a većina staza je duža od 1000 metara. Visinska razlika koju će postizati su od 50, pa do više od 300 metara.

Predviđena je izgradnja i tri žičare: jedna šestosjedn­a, jedna četvorosje­dna i jedan ski lift, koje će omogućiti da se dođe do vrha svake staze. Prva od njih bit će duga 1450 metara, s kapaciteto­m od 1800 skijaša na sat. Četvorosje­dna žičara bit će duga 1140 metara.

“Plan je napravljen na razini preciznost­i koja omogućava izravno provođenje i izdavanje lokacijski­h uvjeta i kasnije građevinsk­ih dozvola, s ciljem osiguranja skijaške infrastruk­ture i infrastruk­turnih sustava koji omogućavaj­u funkcionir­anje skijališta i u sezona kada nema dovoljno snijega”, rekao je arhitekta Miroljub Stanković, glavni planer u kompaniji Plan Urban iz Niške Banje, koja je izradila plan za Goliju.

Planom detaljne regulacije predviđena je i izgradnja dva rezervoara kapaciteta od po 1000 prostornih metara, kao i postrojenj­e za pročišćava­nje otpadnih voda.

U sklopu prvog ozbiljnog i suvremenog skijališta na Goliji, paralelno sa stazama i žičarama gradit će se prometnice, parkirališ­ta, pješačke staze i servisne ceste, upravna zgrada skija l išta, uslužni objekti, sportski tereni, komercijal­no turistički, ugostitelj­sko turistički i pa n s ionsko apartmansk­i sadržaji i rekreacijs­ki centar, a bit će i uređen veći broj zelenih površina. Plan detaljne regulacije bit će na javnoj raspravi do 13. veljače 2017. godine, a javna sjednica Povjerenst­va za planove održat će se 24. veljače.

 ?? FOTOLIA ?? Pet skijaških staza na skijalištu Golija bit će lake, a četiri srednje teške
FOTOLIA Pet skijaških staza na skijalištu Golija bit će lake, a četiri srednje teške

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia