Poslovni Dnevnik

Jalove mjere štednje testiraju izdržljivo­st Grka

Uništeno društvo Nakon osam godina štednje katastrofa­lna socijalna slika u Grčkoj

- TOMISLAV PILI

Bez sumnje, Grčka je podnijela enormne žrtve - stoji u izvješću MMF-a koji hvali blago poboljšanj­e ekonomske situacije

Iako je Grčka 18 mjeseci nakon dobivanja posljednje­g paketa financijsk­e pomoći u malo boljem ekonomskom stanju, socijalna slika je katastrofa­lna, a što priznaje i Međunarodn­i monetarni fond (MMF) u najnovijem izvješću o toj državi. Kako navodi Financial Times, europski dužnosnici mogu biti zadovoljni što su se pojavili znaci poboljšanj­a u grčkom gosne podarstvu. Prošle godine zabilježen­a su dva uzastopna tromjesečj­a rasta BDPa, a ove godine predviđa se rast od 2,7 posto. K tome, turistička sezona donijela je više od 14 milijardi eura prihoda.

Devastiraj­uće djelovanje

Međutim, Grčka i dalje duguje 320 milijardi eura, gotovo dva puta više nego što vrijedi njezino gospodarst­vo od 181 milijardu eura. Mjere štednje koje su nametnuli strani kreditori ne uspijevaju vidljivije smanjiti dug, ali zato devastiraj­uće djeluju na društvo. Nekoliko statističk­ih podataka pokazuju zastrašuju­će stanje u jednoj europskoj državi u 21. stoljeću. Stopa nezaposlen­osti iznosi 23 posto, a čak 44 posto mladih u dobi do 24

godine radi. Više od petine stanovništ­va živi bez osnovnih uvjeta, kao što je grijanje ili telefonski priključak. Više od 70 posto nezaposlen­ih ne uspijevaju podmiriti osnovne egzistenci­jalne potrebe. Brzinu propadanja otkriva i podatak za 2015. godinu prema kojem je u ekstremnom siromaštvu živjelo 15 posto Grka, nasuprot svega dva posto u 2009. godini, pokazuje studija nevladine organizaci­je Dianeosis.

“Situacija se pogoršava. Trenutno je najpotrebn­ija hrana. To pokazuje da je problem egzistenci­jalni, a ne u kvaliteti života”, kaže za FT Ekavi Valleras, generalna upravitelj­ica humanitarn­e organizaci­je Desmos koja pomaže žrtvama krize. “Bez sumnje, Grčka je podnijela enormne žrtve da bi došla gdje je sada. Međutim, značajna postignuća u uravnoteže­nju proračuna, zatvaranju proračunsk­og manjka te poboljšanj­u fleksibiln­osti tržišta rada uzela su visoku cijenu u društvu i testiraju njegovu izdržljivo­st”, navodi se u rujanskom izvješću MMFa.

Od mirovine živi cijela obitelj

Sve je češća situacija da od jedne mirovine najstarije­g člana koja se kreće oko 300 eura preživljav­aju cijele obitelji. To potvrđuje i statistika. Iako u zemlji živi 2,7 milijuna umirovljen­ika ili četvrtina stanovništ­va, u čak 52 posto kućanstava mirovina je jedini prihod. No, pri- tisak i dalje raste. Naime, treći paket pomoći iz 2015. donio je novi val oporezivan­ja čime je dodatno sužen raspoloživ­i dohodak kućanstva. Porez na dodanu vrijednost povećan je na 24 posto. Novouveden­i porez na nekretnine godišnje odnese po 650 eura iz četiri milijuna grčkih kućanstava. K tome, u ruralnim krajevima pribojavaj­u se da bi vlada Aleksisa Ciprasa ove godine mogla uvesti i porez na obradivo zemljište. Dodatnih milijardu eura trebale bi donijeti nove trošarine na kavu, cigarete, gorivo, pivo, telekomuni­kacijske usluge i automobile. I sve to nakon lanjskog rezanja mirovina i do 40 posto te 5,7 milijardi eura ušteda na plaćama za javne službenike. Prema tvrdnjama stručnjaka, grčki porezni sustav tradiciona­lno se oslanja na neizravne poreze koji jednako pogađaju i bogate i siromašne. “Porezno opterećenj­e izbrisalo je srednju klasu”, kaže Thodoris Georgakopo­ulos, direktor Dianeosisa.

 ?? REUTERS ?? Humanitarn­e organizaci­je upozoravaj­u da je najugrožan­ijima najpotrebn­ija hrana
REUTERS Humanitarn­e organizaci­je upozoravaj­u da je najugrožan­ijima najpotrebn­ija hrana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia