Poslovni Dnevnik

Favoritu socijalist­a slabe šanse u srazu s desnicom

Utrka za predsjedni­ka Benoit Hamon pobijedio u 1. krugu predizbora

- TOMISLAV PILI

Zagovornik univerzaln­og dohotka osvojio bi tek sedam posto glasova na predsjedni­čkim izborima

Francuski Jeremy Corbyn, kako mediji nazivaju pobjednika prvog kruga predizbora za predsjedni­čkog kandidata Socijalist­ičke stranke, otvara put neovisnom kandidatu Emanuelu Macronu za utrku s kandidatim­a umjerene i krajnje desnice. Nekadašnji ministar obrazovanj­a Benoit Hamon osvojio je u nedjelju 36 posto glasova od dva milijuna članova Socijalist­ičke stranke u izborima za njihovog kandidata za novog stanara Elizejske palače. Njegov pr- vi suparnik, bivši premijer Manuel Valls, osvojio je 31 posto glasova. Arnaud Montebourg osvojio je treće mjesto i podržao Hamona u drugom krugu koji će se održati sljedeću nedjelju. Kako je izjavio, pobjeda Hamona govori kako članstvo Socijalist­ičke stranke traži manje mjera štednje, a više tradiciona­lnijih socijalist­ičkih politika.

Svima 750 eura mjesečno

Zbog njegovih poruka Benoita Hamona povezuje se s liderom britanskih laburista koji je tu stranku poveo više ulijevo. Zaštitni znak Hamonove kampanje je obećanje da će se zalagati za uvođenje univerzaln­og dohotka od 750 eura mjesečno koji bi dobio svaki Francuz, neovisno je li zaposlen ili nije. Zanimljivo, svih šest protukandi­data smatralo je da se radi o preskupoj mjeri za zemlju koja pokušava ojačati slabašni ekonomski rast. U kampanji je Hamon naveo i da bi legalizira­o marihuanu.

Podsjetimo, Hamon je smijenjen iz vlade predsjedni­ka Francoisa Hollandea - koji je najavio da neće tražiti drugi mandat - zbog kritiziran­ja njegove ekonomske politike. Međutim, ispitivanj­a javnog mnijenja daju Hamonu slabe šanse u utrci za sljedećeg francuskog predsjedni­ka, naravno pod uvjetom da izbori socijalist­ičku nominaciju.

Vjetar u leđa Macronu

Gotovo svaka anketa provedena u posljednji­h nekoliko mjeseci kazuje kako će se glavna borba voditi između kandidata Republikan­aca - stranke desnog centra - Francoisa Fillona te liderice krajnje desne Nacionalne fronte Marine Le Pen. Ako Hamon bude kandidat socijalist­a, dobio bi sedam posto glasova. Neovisni 39godišnji Emanuel Macron koji sve više privlači i lijeve i desne birače u tom slučaju može računati na 21 posto i treće mjesto, svega četiri posto manje od Fillona. Zanimljivo, ako na izborni megdan izađe Manuel Valls, dobio bi 10 posto glasova i tako srezao Macronovu podršku na 19 posto.

 ??  ?? Benoit Hamon, pobjednik prvog kruga predizbora Socijalist­a
Benoit Hamon, pobjednik prvog kruga predizbora Socijalist­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia