Poslovni Dnevnik

Roboti otimaju više poslova ženama nego muškarcima

Budućnost im ne pripada Udjel žena zaposlenih u tehnološki­m tvrtkama u sljedećih deset godina past će s 34 na 31 posto

-

Uspon robotike i umjetne inteligenc­ije u gospodarst­vu kroz takozvanu 4. industrijs­ku revoluciju izbrisat će više ženskih poslova nego muških, ocjenjuje se u analizi tvrtke Mercer objavljeno­j na Svjetskom gospodarsk­om forumu ( WEF) koju prenosi Bloomberg. Zbog toga će se postizanje pariteta u zapošljava­nju žena i muškaraca u tehnološko­m sektoru produžiti na 170 godina, 52 godine duže nego što se to procjenjiv­alo prije dvije godine. Kako se navodi u izvješću, udjel zaposlenic­a u tehnološki­m kompanijam­a u sljedećih deset godina past će s 34 posto na 31 posto.

Budućnost je “već počela” u velikim računalnim tvrtkama u SADu gdje udjel ženske radne snage pao s 37 posto u 1984. na sadašnjih svega 18 posto. Kako je naglasila Pat Milligan, direktoric­a u Mercseru, čelnici kompanija moraju više obratiti pažnju kako ženama osigurati proboj kroz karijeru. Međutim, taj je problem prilično teško razriješit­i, smatra Eric Roberts, profesor računalnih znanosti na sveučilišt­u Stanford. On je pratio napredak - odnosno njegov nedostatak zapošljava­nja žena u tehnološko­m sektoru u posljednji­h 30 godina.

Njegovi zaključci govore da je udjel žena koje su diplomiral­e računalne znanosti padao tijekom posljednja dva velika vala zapošljava­nja u tom sektoru. Prema njegovom mišljenju, pad diplomiran­ih stručnjaki­nja nastavit će se i tijekom ovog sadašnjeg vala zapošljava­nja. Prema mišljenju Michaela Rotha, izvršnog direktora Interpubli­c Groupa, problem je u obrazovnom sustavu koji ne educira dovoljno žena za poslove budućnosti. “Postoji golema prilika u programira­nju i činimo pogrešku ako ne prilagodim­o kurikulum”, naglasio je Roth. S druge strane, čelnica tehnološko­g diva IBM Ginni Rommety smatra da će umjetna inteligenc­ija stvorii mnogo više radnih mjesta nego ih uništiti.

 ?? FOTOLIA ?? Roboti produžuju spolni jaz na 170 godina
FOTOLIA Roboti produžuju spolni jaz na 170 godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia