Poslovni Dnevnik

Presude Europskog suda pravde mijenjaju hrvatsku poreznu praksu

Odluke Dosadašnja praksa je pokazala da su hrvatski poduzetnic­i nedovoljno upoznati sa svojim pravima koje donose ove presude ili da ih nedovoljno koriste kao relevantan izvor pri svakodnevn­im poreznim izazovima

-

Presude Europskog suda pravde dio su pravne stečevine Europske unije te su ih države članice EU obvezne primjenjiv­ati, pa samim time i Republika Hrvatska.

Štoviše, čak i presude koje su donesene u razdobljim­a prije samog ulaska Hrvatske u EU su direktno primjenjiv­e u Hrvatskoj te su obvezujuće za postupanje svim državama tijelima i sudovima.

Sporni računi na hrvatskom

Europski sud pravde se bavi raznim pitanjima, a za cilj ima osigurati jednakost tumačenja i primjene prava EU u svim državama članicama.

Jedno od takvih područja je i zajednički sustav poreza na dodanu vrijednost za koje je Europski sud pravde već donio više stotina presuda. Predmetne presuda Europskog suda pravde polako ali sigurno oblikuju i hrvatsku poreznu prasku kao i dosadašnji način i pristup Pore- zne uprave poduzetnic­ima.

Primjerice, bili smo svjedoci da se je upravo zbog presude Europskog suda pravde (predmet C-15/15) Porezna uprava ustuknula od svoje prakse da zahtjeva izdavanja računa isključivo na hrvatskom jeziku iako je račun namijenjen stranim poduzetnic­ima, a isto tako u zadnjim zakonskim izmjenama je napokon prihvaćena i stara presuda iz predmeta C-141/00 koja navodi da oslobođenj­e od PDVa za usluge medicinske skrbi ne ovisi o pravnom obliku poreznog obveznika koji pruža takve usluge.

Temeljem ove presude, iako stare gotovo 15 godina, potiho je izmijenjen Zakon o PDVu u sklopu “porezne reforme” kojim je propisano oslobođenj­e od PDVa za usluge što ih obavljaju dentalni tehničari i doktori dentalne medicine neovisno o pravnom obliku pružatelja usluge.

Dosadašnja praksa i zakonske odredbe su oslobođenj­e od PDVa propisale samo za doktore koji su dentalne usluge obavljali u okviru privatne prakse, dok oslobođenj­e nije bilo primjenjiv­o za trgovačka društva.

Europski sud u obrazložen­ju presude u ovom predmetu navodi da primjena temeljnog načela neutralnos­ti i jednakosti podrazumij­eva da svi subjekti koji obavljaju iste djelatnost­i trebaju imati isti porezni tretman.

Oslobođeni od PDV-a

Iz samog teksta presude je jasno da hrvatska praksa od ulaska u EU nije bila u skladu s ovom presudom Europskog suda jer je stavila u nepovoljni­ji položaj trgovačka društava u odnosu na doktore koji su obavljali djelatnost dentalne medicine kao samostalnu djelatnost.

Ipak, od 2017. godine usluge što ih obavljaju dentalni tehničari u sklopu trgovačkih društava će biti oslobođene PDVa, ali trgovačka društva zbog toga neće moći odbiti ulazni PDV povezan s ovim isporukama.

Iz predmetne presude je vidljivo kako se Europski sud pravde u svojim presudama vodi temeljnim načelima jednakosti i neutralnos­ti PDVa te je znatno više usmjeren na samu srž transakcij­e i ispunjenje materijaln­ih uvjeta nego na zadovoljav­anje formalnih uvjeta (krivi broj računa, OIB i sl.) kao što je čest slučaj prilikom nadzora Porezne uprave.

Kod navedenih presuda uvijek je riječ o stvarnim problemima s kojima su se susretali poduzetnic­i u praksi prilikom poreznog nadzora.

Budući da Europski sud pravde često donosi odluke u korist poreznih obveznika, navedene presude mogu biti snažno uporište za porezne obveznike pri raznim postupcima u procesima s poreznim vlastima.

Promjena prakse sudova

Dosadašnja praksa je pokazala da su hrvatski poduzetnic­i nedovoljno upoznati sa svojim pravima koje donose ove presude ili da iste nedovoljno koriste kao relevantan izvor koji im može pomoći pri svakodnevn­im poreznim izazovima.

Također, iako postoji određeni napredak, postoji i dalje velik broj slučajeva gdje je hrvatska porezna praksa, pa čak i same zakonske odredbe, u kontradikc­iji s naputcima Europskog suda pravde.

Stoga ćemo u narednim člancima upravo iznositi zaključke iz takvih predmeta s ciljem informiran­ja javnosti o njihovim pravima, ali i podizanjem javne svijesti o potrebi promjene takve prakse od strane Porezne uprave, ali i samih hrvatskih sudova.

 ??  ??
 ??  ?? PERE MIOČ menadžer Mazarsa
PERE MIOČ menadžer Mazarsa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia