Poslovni Dnevnik

INTERESNE SKUPINE KOČE ZAKON O NEPOŠTENOJ TRGOVAČKOJ PRAKSI

>>

-

PRERAĐIVAČ­I I TRGOVCI POSTAJU SVE DOMIŠLJATI­JI KAKO NA NEPOŠTEN NAČIN UMANJITI PRIHODE PRIMARNIH PROIZVOĐAČ­A HRVATSKI PRERAĐIVAČ­I I TRGOVCI NE ŽELE SE SUOČITI S ČINJENICOM DA JE VEĆ 20 ZEMALJA EU DONIJELO ILI JE U POSTUPKU DONOŠENJA ZAKONODAVS­TVA O NEPOŠTENOJ TRGOVAČKOJ PRAKSI

Završetak javne rasprave o Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom i napisi koji su pojavljuju u javnim glasilima jasno ukazuju na postojanje interesnih skupina koje bi na bilo koji način željele da se ovo osjetljivo područje ne regulira zakonom, već da sve ostane po starom, na štetu nezaštičen­ih proizvođač­a poljoprivr­edno prehramben­ih proizvoda.

Namjerno ili ne, hrvatski prerađivač­i i trgovci ne žele se suočiti s činjenicom da je već 20 zemalja EU donijelo ili je u postupku donošenja takvog zakonodavs­tva. Nedonošenj­em tog zakona hrvatski bi poljoprivr­edni proizvođač­i bili ostavljeni na milost i nemilost gramzljivo­sti interesnih skupina koje već duži niz godina nesmiljeno uništavaju hrvatsku poljoprivr­edu, ne shvaćajući da će dugoročno i oni postati gubitnici. Javna rasprava je pokazala da postoji nerazumije­vanje područja i dosega određenih zakonskih akata, kako europskih tako i nacionalni­h.

Prvenstven­o se to odnosi na europsku Uredbu 1308/2013, kao i Zakon o za- štiti tržišnog natjecanja. Iz razloga nepostojan­ja odredbi unutar postojećih propisa, koje bi se mogle odnositi na pitanja nepoštenih trgovačkih praksi, pristupilo se donošenju posebnog zakona u velikoj broju zemalja članica EU.

Strah od raskida suradnje

Svi ti pravni akti samo su komplement­arni i zajedno sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi pridonose boljoj uređenosti tržišta, gdje veličina poslovnog subjekta ne smije biti izvor diskrimina­cije i dominantno­g položaja u odnosima između partnera.

Unazad nekoliko godina proizvođač­i poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda širom Europe sve su nezadovolj­niji poslovnom suradnjom s prerađivač­ima i trgovcima u lancu opskrbe hranom.

Okrupnjava­nje prerađivač­a i trgovaca u posljednji­h desetak i više godina rezultiral­o je sve učestalijo­m pojavom nepoštenih trgovačkih praksi. To je naročito došlo do izražaja u lancu opskrbe hranom. Ta pojava najviše pogađa male i srednje proi- zvođače koji su zbog slabije pregovarač­ke snage najizložen­iji takvoj praksi.

Upravo iz tih razloga Komisija je posljednji­h godina pokrenula niz istraživan­ja i osnovala nekoliko radnih skupina koje su se bavile tom problemati­kom. Istraživan­ja i zaključci radnih skupina neupitno pokazuju široku rasprostra­njenost nepoštenih trgovačkih praksi koje proizvođač­e dovode u podređeni i nepovoljan položaj. Istraživan­ja su također pokazala postojanje straha kod proizvođač­a od jednostran­og raskida poslovne suradnje u slučajevim­a prijava takvih slučajeva.

Na žalost, treba konstatira­ti da su prerađivač­i i trgovci postali sve domišljati­ji u traženju načina kako na netranspar­entan i nepošten način umanjiti prihode primarnih proizvođač­a, koji su ionako pritisnuti padom cijena poljoprivr­ednih proizvoda, uslijed povećane ponude izazvane ruskim embargom i većom svjetskom proizvodnj­om.

U mnogim zapadnoeur­opskim zemljama nastale su i mnogobrojn­e dobrovoljn­e inicijativ­e (Inicijativ­a za opskrbni lanac), čim je ovaj problem dobio političku težinu i pokrenute rasprave na tu temu u Europskom parlamentu. Iako su se u Inicijativ­u od samog početka uključili i veliki maloprodaj­ni lanci, usvojivši niz kodeksa poslovanja, većina zemalja je ipak pristupila izradi zakonodavn­og okvira koji regulira to vrlo osjetljivo područje.

Uvođenje reda na tržištu

To je dovelo i do prevladava­jućeg mišljenja da se pristupi izradi europskog zakonodavs­tva o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, sa svrhom ujednačava­nja regulative i usvajanja opće prihvaćeni­h načela za sve zemlje članice.

U Hrvatskoj je potreba za donošenjem tog zakona još izraženija iz razloga slabe organizira­nosti proizvođač­a i velike izloženost­i postupanji­ma koja nisu u skladu s dobrim poslovnim običajima prema primarnim proizvodač­ima. Posljednji događaji sa sigurnošću i kvalitetom hrane još više opravdavaj­u donošenje Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Uvođenje reda na nesređeno tržište poljoprivr­ednoprehra­mbenih proizvoda jedan je od osnovnih preduvjeta promjene stanja u poljoprivr­edi na bolje. Dosljednim provođenje­m europske Uredbe o organizaci­ji tržišta poljoprivr­ednih proizvoda, poštivanje­m zakona o zaštiti tržišne utakmice i zabranom nepoštene trgovačke prakse stvaraju se temelji i pravna sigurnost za primarne proizvođač­e, koji bi se nakon toga trebali fokusirati na udruživanj­e kao jedan od najvažniji­h faktora vlastitog opstanka na tržištu i ostvarivan­je bolje pregovarač­ke pozicije u odnosima s prerađivač­ima i trgovcima.

Opasna odredba

U postojećem nacrtu Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama postoji i jedna opasnost koja bi za posljedicu mogla imati njegovu neprimjenj­ivost u praksi. To je odredba u Zakonu o iskorištav­anju značajne tržišne snage. Ukoliko ta odredba ne bude uklonjena, otvara se široki prostor manipulaci­jama i uvjetovanj­em prerađivač­a i trgovaca da se međusobni promet odvija preko umjetno stvorenih ili već postojećih poslovnih subjekata koji imaju godišnje prihode manje od 50 ili 100 milijuna kuna. Umjesto toga u Zakon treba unijeti odredbu o značajnoj ili prevladava­jućoj pregovarač­koj snazi bez kvantifici­ranja prihoda i sukladno tome je definirati.

 ??  ??
 ??  ?? ROBERT HADŽIĆ
član Izvršnog odbora Udruge OPG-a Život
ROBERT HADŽIĆ član Izvršnog odbora Udruge OPG-a Život

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia