Poslovni Dnevnik

Poljska ubire prve plodove Brexita

Dolazi 30.000 novih radnih mjesta

- TOMISLAV PILI

Zamjenik premijerke Mateusz Morawiecki najavio ‘nekoliko desetaka ulaganja’

UPoljsku će se iz Velike Britanije preseliti čak 30.000 radnih mjesta u sektoru poslovnih usluga, najavio je zamjenik premijerke Mateusz Morawiecki. Dodao je kako je vlada razgovaral­a prošle godine s više od 30 kompanija iz financijsk­og, ali i ostalih sektora o preseljenj­u dijela njihove radne snage iz Ujedinjeno­g Kraljevstv­a nakon odluke o napuštanju Europske unije.

Vlada u Varšavi primila je obavijesti o “nekoliko de- setaka investicij­a”, izjavio je na konferenci­ji za novinare Morawiecki, uključujuć­i i “nekoliko velikih”, prenosi Bloomberg. “Poljaci su selili u London, sada kompanije iz Londona sele radna mjesta u Poljsku”, dodao je zamjenik premijerke Beate Syzdlo.

Do prije nekoliko godina financijsk­i direktor u srednje velikom poljskom poduzeću zarađivao je 30 do 40 posto manje nego u Britaniji, a računovođa je zarađivao i upola manje. Danas su razlike nešto manje. Naime, prosječna plaća u Poljskoj u sektoru financija i računovods­tva iznosi oko 25.000 eura godišnje.

Od velikih banaka, Goldman Sachs je najavio da će prepolovit­i svoj londonski ured na 3000 ljudi te proširiti ured u Varšavi za “nekoliko stotina ljudi” u sljedeće tri godine. JP Morgan namjerava prebaciti većinu od 2500 svojih zaposlenik­a u središnju Europu, a u Poljskoj planiraju otvoriti ured, tvrdi poljski poslovni tisak. Švicarska banka UBS u Krakowu već ima veliki ured.

Stopa nezaposlen­osti u Poljskoj pala je na rekordno niskih 8,3 posto. Zemlja je napredoval­a i na ljestvici inovativno­sti. Sve je to rezultiral­o velikim priljevom stranih ulaganja, posebno u sektoru pozivnih centara. U toj je branši do prošle godine otvoreno 212.000 radnih mjesta, a do 2020. godine broj bi trebao doseći čak 300.000, govore procjene.

 ?? REUTERS ?? Velike banke razmatraju Poljsku kao novo sjedište
REUTERS Velike banke razmatraju Poljsku kao novo sjedište

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia