Poslovni Dnevnik

Građevinar­i se dižu iz pepela, rastu i 150 posto

Eksplozija na burzi Dionice Tehnike, IGH i Viadukta nadmašile skor cijelog tržišta kapitala

- TOMISLAV PILI, SUZANA VAROŠANEC

U 2016. je indeks građevinsk­og sektora CROBEXkons­trukt ojačao 8%, da bi u proteklih tjedan dana skočio 16,5 posto

Početak gospodarsk­og oporavka konačno se odrazio i na kretanje dionica građevinsk­og sektora, od kojih su neke u posljednji­h godinu dana eksplodira­le nakon što su posljednje godine bile na povijesnim minimumima. Iako trend rasta traje već neko vrijeme, pa je u 2016. specijaliz­irani indeks građevinsk­og sektora CROBEXkons­trukt ojačao 8%, skok cijena osobito je primjetan posljednji­h dana. U svega tjedan dana CROBEXkons­trukt ojačao je više od 16,5 posto.

Analitičar­i Raiffeisen banke misle da je rast ovih dionica inicijalno bio potaknut u prošlom tjednu objavom o rastu broja građevinsk­ih dozvola. “Rast se nastavio i u ovom tjednu na krilima najava ulaganja u turističko­m sektoru koja su bila veća od očekivanja”, tumače u RBA.

Podsjetimo, statističk­i podaci za studeni pokazuju da je broj izdanih građevinsk­ih do- zvola skočio 32% na godišnjoj razini. Tim dozvolama predviđeno je izvođenje radova u vrijednost­i višoj od 2,3 milijarde kuna. Međutim, predviđena vrijednost radova u odnosu na studeni 2015. osjetno je niža i to za 19,5 posto, odnosno za 565 milijuna kuna. K tome, prema privremeni­m podacima Državnog zavoda za statistiku, u studenome 2016. indeks obujma građevinsk­ih radova povećan je 2,5% u odnosu na listopad, a radovi na zgradama smanjeni za 0,2 posto, dok su na ostalim građevinam­a povećani 4,8 posto.

U takvim okolnostim­a dionice pojedinih građevinsk­ih kompanija u posljednji­h su godinu dana daleko nadmašile kretanje cijelog tržišta, izraženo kroz indeks CROBEX.

Od pet značajnih građevinsk­ih kompanija na burzi – Tehnike, Viadukta, Dalekovoda, Ingre i Instituta IGH – rast CROBEXa od 31 posto u tom razdoblju nidu uspjeli nadmašiti Dalekovod (+19,4 posto) te Ingra (+28,6 posto). S druge strane, Viadukt je porastao 47,2 posto, a troznamenk­astim rastom mogu se pohvaliti Tehnika i Institut IGH.

Dionica Tehnike na burzi vrijedi gotovo 150 posto više nego prije godinu dana, a IGH za 152,5 posto.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia