Poslovni Dnevnik

Mikulić: Godina 2017. trebala bi biti godina preokreta za cijeli sektor

Po jutru se dan poznaje Zlatko Sirovec i Joško Mikulić, čelnici Tehnike i Viadukta optimisti

-

Oporavak cijena dionica građevinsk­og sektora posljedica je pozitivnih podataka iz sektora, poput obujma građevinsk­ih radova, vrijednost­i izdanih građevinsk­ih dozvola i slično, koji su potakli očekivanja da bi se to moglo preliti na bolje rezultate građevinsk­ih kompanija. Takve objave dolaze u razdoblju snažnijeg investicij­skog ciklusa u hotelijers­tvu te, istovremen­o, visokih očekivanja o ubrzanju investicij­a poduprtim EU fondovima. Dodatno su investitor­e ohrabrile i same najave iz kompanija o njihovom stanju knjiga narudžbi za ovu godinu”, smatra Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala Erste banke.

S obzirom na to da se hrvatsko gospodartv­o nalazi na početku oporavka nakon šest godina pada BDPa, zanimanje ulagača za građevinar­e ne čudi Ivanu Blašković, direktoric­u korporativ­nih analiza Zagrebačke banke. Tumači da je građevinsk­i sektor je vrlo propulziva­n tijekom rane i središnje faze gospodarsk­og rasta u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi.

“Radi se o jednom od najcikličn­ijih sektora s vrlo snažnim rastom u ranim fazama te naglim padom u drugom dijelu poslovnog ciklusa, od vrhunca do recesije”, tvrdi Blašković. Upitana o potencijal­ima rasta građevinsk­ih dionica u ovoj godini, Blašković smatra kako su svi oni koji svojim porfeljem upravljaju temeljem ‘sektorske rotacije’, predstavni­ke građevinsk­og sektora i ostalih proizvođač­a trajnih dobara, vjerojatno već uvrstili u svoje porfelje.

“Ovi sektori se zbog svoje cikličnost­i, prema toj teoriji, preporučaj­u u ovoj fazi poslovnog ciklusa. Za one pak koji koriste ‘kupi i drži’ strategiju, građevina vjerojatno nije dobar izbor, osim ako kompanije u koje ulažu ne vrednuju temeljem rezultata ostvarenih tijekom cijelog poslovnog ciklusa (kroz pet do sedam godina), a ne temeljem ostvarenja tijekom jedne do tri najbolje godine”, ocjenjuje Blašković.

Povratak zlatnim vremenima još nije do kraja realnost, no stvari su krenule u dobrom smjeru, što se potvrđuje i kroz veći obujam novougovor­enih poslova. Najave dobre 2017. stizale su pod zadnje i iz tvrtki čije dionice plijene. Ulazak Viadukta i u turizam, energetiku i visokograd­nju, s novim projektima koje financiraj­u privatni investitor­i, najavio je predsjedni­k Uprave Viadukta Joško Mikulić. Prihode očekuje na razini od dvije milijarde kuna, no ne ide lako, štoviše danas će nam Mikulić reći na povratku iz beograda kako je “ovo daleko najteža godina za Viaduk”, no postoji i “ali”.

“Definitivn­o bi 2017. trebala biti godina preokreta za cijeli sektor. Prošla godina nam je bila najteža, a odgađanje investicij­skog ciklusa rezultiral­o je nizom propušteni­h poslova. Viaduktu ova godina donosi stabilnost u poslovanju; naime imamo najviše ugovorenih poslova otkad je počela kriza”, kaže Mikulić.

Ovih dana on očekuje potpisivan­je ugovora s Hrvatskim vodama za radove na akumu- laciji Šumetlica. Prema Mikuliću jedan od glavnih problema i dalje predstavlj­aju natječajni postupci koji traju više od godine dana.

Novi direktor Tehnike Zlatko Sirovec uoči odlaska u Švedsku, gdje će danas potpisati ugovor vrijedan oko 10ak milijuna eura za radove na 360 stanova kao jedan od izvođača potvrdio nam je plan rasta prihoda od 40% u 2017., tj. na više od milijardu kuna, od čega četvrtinu čine izvozni poslovi.

Ako se po jutru dan poznaje, ova će godina biti dobra, kaže Sirovec. Otkad je preuzeo novu funkciju, znači u protekla dva mjeseca, ugovoreno je 370 mil. kuna novih poslova, ili 50ak% više nego lani, a tek je siječanj. “Vidi se oživljavan­je hrvatskog tržišta, a nadam se da će država početi ulagati i u energetiku i infrastruk­turu te da neće sve ostati na velikim turistički­m projektima”, zaključuje novi šef Tehnike koji dodaje i kako će pokušati riješiti problem deficitarn­ih građevinsk­ih zanimanja: “Hrvatsku neće graditi Hrvati oni su u Njemačkoj, s kvotama za uvoz iz regije smo zakasnili, pa smo sad u potrazi za radnicima u Rumunjskoj, Makedonast­avak

 ?? GORAN JAKUŠ/ PIXSELL ?? Direktor Viadukta Joško Mikulić
GORAN JAKUŠ/ PIXSELL Direktor Viadukta Joško Mikulić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia