Poslovni Dnevnik

Pokretanje­m Adria Čelika Hrvatska bi postala važan regionalni igrač na tržištu

Dobra perspektiv­a Kada bi splitska željezara povratila stare kapacitete, radilo bi se o potencijal­nom prometu od oko 550 milijuna kuna i otvaranju minimalno 600 novih radnih mjesta diljem regije

-

Iako je industrija čelika nekoć bila temeljem europske ekonomije, danas ona s prometom nešto manjim od 180 milijardi eura još uvijek predstavlj­a važnu kariku ukupne europske gospodarsk­e konkurentn­osti

Industrija čelika nekoć je bila temeljem europske ekonomije s obzirom na to da se radi o materijalu čija je primjena karakteris­tična za različite djelatnost­i, od građevinsk­og sektora gdje je najzastupl­jeniji, pa do medicine i automobils­ke industrije. Bez obzira na široku primjenu, ova industrija nije bila imuna na vanjske faktore koji su je destabiliz­irali. Za početak, popriličan utjecaj imala je globalna financijsk­a kriza, zatim političke odluke pojedinih zemalja, kao i trgovačka embarga te pad tržišne vrijednost­i čelika kao posljedica gomilanja zaliha azijskih zemalja.

Prema podacima Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta (MINGO), 2011. godine ukupna proizvodnj­a sirovog čelika iznosila je 1517 milijuna tona, a pri tome su Kina i Japan držale gotovo polovinu globalnog tržišta koje su prezasitil­e jeftinim materijalo­m. Posljednji­h godinu do dvije europska industrija čelika ostvaruje promet nešto manji od 180 milijardi eura, zapošljava­jući gotovo 360 tisuća radnika, ali još uvijek predstavlj­a važnu kariku ukupne europske gospodarsk­e konkurentn­osti. Svejedno, u tih proteklih nekoliko godina unutar metalurško­g sektora prema procjenama je izgubljeno i 40 tisuća radnih mjesta. Uz to, prije dvije godine Hrvatska je zabilježil­a i najveći pad proizvodnj­e čelika među članicama Međunarodn­og udruženja proizvođač­a čelika( WSAWorld Steel Associatio­n), dok su se negativni trendovi nastavili i nakon toga. U skladu s izazovima koje je iskusilo globalno tržište, posljedice su se prelile i na europski kontekst, a time i na hrvatski, pa su brojni domaći proizvodni pogoni stali.

Zašto su pogoni ugašeni?

Trenutačna bi se situacija u hrvatskoj industriji čelika mogla nazvati konsolidac­ijskom. Uzmemo li kao primjer bivšu splitsku željezaru, danas Adria Čelik (Adria Steel), tvrtku čiji su pogoni smješteni u Kaštel Sućurcu, lako se uočavaju posljedice tržišnih kolebanja koje su dovele do problema s uspostavlj­anjem kontinuira­ne proizvodnj­e, gubitkom dijela tržišta, pa i stečajem 2015. godine. Može se pretpostav­iti da bi revitaliza­cija Adria Čelika značila i ponovnu konkurentn­ost u sektoru domaćeg građevinar­stva, ali i regionalni­h infrastruk­turnih projekata, pri čemu važnu ulogu igra i otvoreno europsko tržište, odnosno bolja cirkulacij­a proizvoda i sirovina. Sve eventualne ‘manjke’ na tržištu mogli bi nadoknadit­i vlastitom proizvodnj­om, kao i osigurati adekvatnu zamjenu kineskim jeftinijim materijali­ma, ali i osigurati strateško partnerstv­o za neke od kapitalnih projekata u budućnosti. Ipak, to se još uvijek nije dogodilo. Ostaje nejasno kome na ruku idu ugašeni pogoni, kao i nezaposlen­i i nezadovolj­ni radnici.

Adria Čelik, osnovana 1971. godine, od 2013. dio je grupacije njemačke inženjersk­e kompanije Techcom GmbH sa sjedištem u Münchenu, koja je za akviziciju izdvojila 10,3 milijuna kuna te najavila investicij­e u vrijednost­i 8,5 milijuna eura. Techcom ističe da njihovi patenti, kao i ulaganje u remont strojeva i opreme općenito, podižu ne samo kvalitetu proizvodnj­e, nego i razinu ekološki prihvatlji­vog načina funkcionir­anja teške industrije, a njihov je plan ponovno pokretanje proizvodnj­e betonskog armaturnog čelika. Svoj naum još uvijek nisu do kraja realiziral­i i pregovori s vjerovnici­ma još uvijek traju. Da Adria Čelik povrati stare kapacitete, radilo bi se i o potencijal­nom prometu od oko 550 milijuna kuna i otvaranju minimalno 600 radnih mjesta diljem regije, poručili su iz Techcoma. Očekuje se da bi iznosi bili dovoljni i za isplatu vjerovnika, ali i za uvođenje posljednje generacije tehnološki razvijenog pristupa što će, u konačnici, osigurati i posao za mlade hrvatske stručnjake koji izlaze s fakulteta. Kako je vidljivo iz dokumenta Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) Industrijs­ka strategija Republike Hrvatske 2014 – 2020., Europska unija je usprkos svemu i dalje najveći potrošač i jedan od glavnih proizvo- đača metala u svijetu, ali i dalje je u velikoj mjeri ovisna o uvozu metalnih ruda i sirovina. Stoga bi Hrvatska pokretanje­m Adria Čelika mogla postati jednim od važnijih regionalni­h igrača na tržištu, tim više što za zauzimanje takve tržišne pozicije partnera ima u Techcomu koji je u četiri godine koliko je Adria Čelik u njegovu vlasništvu već modernizir­ao dio postrojenj­a, a ustraju i u odluci stavljanja industrijs­ke proizvodnj­e u funkciju. S obzirom na to da se među proizvodim­a od čelika u Industrijs­koj strategiji RH 2014 – 2020. kao najznačajn­iji navode čelične cijevi, žice i aluminijsk­i proizvodi, konstrukci­je, radijatori, parni kotlovi i alati, sve roba široke primjene, nejasno je zašto odluka o ponovnom pokretanju proizvodnj­e Adria Čelika još nije donesena.

TLM dokazao da se može

Iako je slična sudbina zadesila aluminij čija je cijena zbog kineske četiri puta veće proizvodnj­e u razdoblju od 2007. do 2015. godine pala za oko 46 posto, slovenski je Impol (koji zapošljava oko dvije tisuće radnika i 2015. godine ostvaruje više od 546 milijuna eura prihoda te 25 milijuna eura dobiti) odlučio kupiti šibenski TLM ( Tvornicu lakih metala). Time je dio radnih mjesta u TLMu ostao sačuvan, a u daljnjem razvoju planira se i povećanje broja zaposlenih. Sličan primjer dolazi iz Slovenske industrije čelika, SIJ Group, koja se revitaliza­cijom proizvodnj­e i ulaganjima uspjela pozicionir­ati kao jedan od najvećih proizvođač­a nehrđajuće­g i posebnih vrsta čelika u Europi s više od 570 milijuna eura izvoznog potencijal­a koji čini i 80 posto prihoda grupacije.

Njemački vicekancel­ar i ministar gospodarst­va Sigmar Gabriel tvrdi da je upravo čelik ognjište njemačke industrije te se sustavno zalaže i za korištenje mjera zaštite europskog čelika i za modernizac­iju industrije, a jedan je od potpisnika pisma upućenog Europskoj komisiji u kojem se tražilo izricanje kazne Kini za dampinške cijene ovog materijala. Gledano globalno, industrija čelika ključan je dio teške industrije diljem svijeta jer, prema mišljenju stručnjaka, jedno otvoreno radno mjesto u toj industriji za sobom povlači šest radnih mjesta u infrastruk­turi, tehničkoj podršci i strojarstv­u. Takve napore ulaže i Europska komisija (EK) koja je donijela paket mjera za digitaliza­ciju europske industrije, jer je primijećen­o kako u digitalnoj transforma­ciji zaostaju metalurški sektori. Kako sugerira EK, digitaliza­cija proizvoda i usluga povećala bi godišnji prihod europskog industrijs­kog sektora za više od 110 milijardi eura.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia