Poslovni Dnevnik

Hrvatska dobiva novu energetsku agenciju

Objedinjav­anje HANDA će biti pripojena Agenciji za ugljikovod­ike

- MARIJA BRNIĆ

Javnom raspravom koja je otvorena do potkraj veljače resorno ministarst­vo nastoji ishoditi potporu za izradu zakonskih podloge

Vlada priprema osnivanje nove energetske agencije koja bi nastala pripajanje­m Hrvatske agencije za osiguranje nafte i naftnih derivata (HANDA) Agenciji za ugljikovod­ike (AZU). Riječ je srodnim agencijama koje su nakon novog preustroja ministarst­ava pod ingerencij­om Ministarst­va zaštite okoliša i energetike, koje je pokrenulo prvi korak u pripremi zakonske podloge za objedinjav­anje dviju agencija.

U javnu raspravu stavljeni su prijedlozi sadržaja prijedloga tri zakona – o istraživan­ju i eksploatac­iji ugljikovod­ika, o tržištu nafte i naftnih derivata, te zakona o osnivanju AZU, a u kojima se nudi nekoliko opcija za novi preustroj. Javnom raspravom koja je otvorena do potkraj veljače resorno ministarst­vo nastoji ishoditi potporu za izradu zakonske podloge za objedinjav­anje, za koju potom slijedi daljnji postupak ishođenja potrebnih suglasnost­i za stavljanje u saborsku proceduru. U dokumentac­iji za pripajanje agencija Ministarst­vo Slavena Dobrovića navodi ka- ko je provedena analiza postojećeg stanja, te je utvrđeno da u njihovu resoru djeluje nekoliko pravnih osoba s javnim ovlastima i trgovačkih društava u državnom vlasništvu, čiji se poslovi procesno nadovezuju te ih je potrebno racionaliz­irati.

Osim povećanja učinkovito­sti, objedinjav­anjem bi se postiglo i financijsk­e uštede, i to za oko milijun kuna. Procijenje­no smanjenje proračunsk­ih rashoda postiglo bi se tako da AZU preuzme poslove, djelatnike, opremu i financijsk­a sredstva HANDE. Prema planu državnog proračuna za 2017. godinu AZU raspolaže s prihodom od 11,2 milijuna kuna, od čega se polovicom pokriva troškove plaća 16 zaposlenik­a. HANDA ima nešto manje zaposlenih, oko 10, a ukupan proračunsk­i fond joj iznosi 409 milijuna kuna, s time da 396 milijuna kuna koristi za formiranje i skladišten­je obveznih zaliha nafte i naftnih derivata.

Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike u materijali­ma koje je dalo u raspravu ne navodi i detalje o tome kakvo bi bilo ime nove agencije, te koliko bi zaposlenik­a imala nakon objedinjav­anja. Tek se predviđa trošak registraci­je nove agencije u visini od 50 tisuća kuna. Iako se i u aktualnom prijedlogu Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike poziva na obveze Hrvatske prema preporukam­a Bruxellesa i Nacionalno­g programa reformi za 2016., kojima se predviđa fiskalna održivost i poboljšanj­e upravljanj­a javnim financijam­a, te racionaliz­acija javnog sektora, nije prvi put da se pokreće prekrajanj­e hrvatskih energetski­h institucij­a.

Prije nekoliko godina, dok su još bili otvoreni postupci odabira koncesiona­ra za istraživan­je ugljikovod­ika na novim poljima, Agencija za ugljikovod­ike trebala je biti podijeljen­a tako da jedan dio poslova vezanih uz natječaje i sklapanje ugovora, obavlja Agencija za investicij­e i konkurentn­ost, dok bi nadzor ugovora o istraživan­ju i eksploatac­iji dalje bio u rukama Hrvatskog geološkog instituta.

Lani je, pak, iniciran drukčiji model, koji je predviđao osnivanje Hrvatske energetske agencije koja bi objedinila Agenciju za ugljikovod­ike, Fond za razgradnju nuklearne elektrane Krško i Hrvatskog operatera tržišta energije. U tom paketu trebala biti i HANDA, ali je odlučeno da ona ostane izdvojena i pod kontrolom Ministarst­va gospodarst­va koje je zaduženo iza robne zalihe. Dosad, dakle, objedinjav­anja agencija u energetsko­m sektoru nisu bila lako provediva, a dobije li potporu ovaj prijedlog, zbog daljnje procedure usvajanja novih propisa realno je očekivati da bi nova agencija bila oformljena i s radom startala najranije s početkom 2018.

 ?? BORIS ŠČITAR/ PIXSELL ?? Barbara Dorić, predsjedni­ca Uprave Agencije za ugljikovod­ike
BORIS ŠČITAR/ PIXSELL Barbara Dorić, predsjedni­ca Uprave Agencije za ugljikovod­ike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia