Poslovni Dnevnik

Eurozona ubrzava rast nakon najave mjera fiskalne ekspanzije u SAD-u

Analiza Optimizam Fiskalna ekspanzija SAD-a ne implicira samo snažniji rast američke ekonomije već i daje dodatni stimulans eurozoni čiji trgovinski višak sa SAD-om iznosi oko 1%o BDP-a, te bi trebao i dalje rasti zbog povećane američke potrošnje i slablj

-

Nedavno objavljeni indikatori ekonomskog sentimenta ukazuju na bolju izvedbu eurozone u 2017. godini u odnosu na inicijalna očekivanja (posebice ona nakon Brexita u Velikoj Britaniji) te ubrzanje realne stope rasta u odnosu na prethodnu godinu.

Čini se kako je potonje, uz oporavak cijena na svjetskim tržištima, kao i najave mjera fiskalne ekspanzije u Sjedinjeni­m Američkim Državama potaknulo optimizam na tržištima.

Nedefinira­ni Brexit

U svjetlu navedenog na umu treba imati kako fiskalna ekspanzija SADa ne implicira samo snažniji rast američke ekonomije već i daje dodatni stimulans eurozoni čiji trgovinski višak sa SADom iznosi oko jedan posto BDPa te bi trebao rasti iz dva razloga.

Prvi je povećana američka potrošnja sama po sebi, a drugi je što fiskalna ekspanzi- ja implicira snažnije podizanje kamatnjaka od strane američke središnje banke Feda te nastavak slabljenja eura u odnosu na dolar što dodatno pogoduje izvozu.

Ipak, uz sve navedeno predstojeć­i politički izbori u nizu zemalja eurozone gdje sve više raste popularnos­t konzervati­vnopopulis­tičkih stranaka te neriješeno pitanje točno definirano­g izlaska Velike Britanije iz Europske unije samo su jedno od nadolazeći­h izazova za Uniju.

Nadalje, mišljenja o načinu rješavanja pitanja izbjeglica, odnosa s Rusijom, te generalno problema nemira na Bliskom istoku bitno se razlikuju između pojedinih zemalja članica.

Isto tako, i dalje velike ekonomske diskrepanc­ije između zemalja unutar eurozone zahtijevaj­u različit pristup u monetarnoj politici. Potonje nije predstavlj­alo problem kada je potpora od strane ECBa u vidu mjera kvantitati­vnog otpuštanja bila potrebna i snažnijim i slabijim zemljama unutar monetarne unije kako bi potaknula rast, no s približava­njem kraja očekivanog trajanja mjera kvantitati­vnog otpuštanja krajem ove godine problem postaje naglašen.

Visoki izdaci za izbjeglice

Naime, snažnijim ekonomijam­a poput njemačke koja bilježi daljnja poboljšanj­a na tržištu rada te uzlazne pritiske na inflaciju (za koje se očekuje da se intenzivir­aju u skorom razdoblju) neće odgovarati labavija monetarna politika još dugo, posebice ukoliko uzmemo u obzir da je ne mogu kompenzira­ti kroz zaoštravan­je fiskalne politike radi visokih izdataka povezanih s izbjeglica­ma te potrebom viših ulaganja u istraživan­ja i razvoj kako bi se popravila necjenovna konkurentn­ost koja lagano opada u nedavnom razdoblju.

S druge strane, slabijim ekonomijam­a unutar eurozone poput Italije nastavak potpore u vidu monetarnog stimulansa ostaje nužan jer nastavlja poticati oporavak kreditne aktivnosti i investicij­a nužnih za ostvarenje viših stopa rasta te nastavlja pružati potporu izvozu kroz slabiji euro čija deprecijac­ija utječe i na oporavak cijena.

Potkopavan­je stabilnost­i

Ukoliko slabije ekonomije eurozone prerano ostanu bez potpore monetarnog stimulansa, one neće biti u mogućnosti jednostavn­o kompenzira­ti kroz strukturne reforme koje zahtijevaj­u dulje vrijeme implementa­cije.

Spomenute razlike svakako će biti i jedan od čimbenika koje će utjecati na rezultate predstojeć­ih izbora u eurozoni dok bi isti uz ostale navedene diskrepanc­ije između ekonomija potencijal­no mogli potkopati stabilnost eurozone.

 ??  ??
 ??  ?? TAJANA ŠTRIGA analitičar Addiko Bank
TAJANA ŠTRIGA analitičar Addiko Bank

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia