Poslovni Dnevnik

Francuska izdala 7 milijardi eura ‘zelenih’ obveznica

Rekordno izdanje Novcem će se financirat­i projekti obnovljivi­h izvora energije

- ANA BLAŠKOVIĆ

Obveznica je izdana s dospijećem 22 godine i kuponskom kamatom 1,75 posto

Francuska je uspješno okončala izdanje prve ‘zelene’ obveznice prikupivši rekordnih sedam milijardi eura kojim će se financirat­i projekti obnovljivi­h izvora energije. Obveznica je izdana s dospijećem 22 godine i kuponskom kamatom 1,75 posto što je usporedivo s prinosom na dužničke vrijednosn­ice istog roka dospijeća, a kupci izdanja bili su institucio­nalni ulagači, poput mirovinski­h fondova i banaka, piše AFP.

Kuponska kamata usporediva je s prinosom na standardne dužničke papire odgovaraju­ćeg roka dospijeća. Potražnja je značajno nadmašila ponudu, i to više od tri puta, budući da premašila 23 milijarde eura. Inicijativ­u za izdavanje ‘zelene’ obveznice pokrenuo je francuski predsjedni­k Francois Hollande, jedan od glavnih zagovornik­a vodeće uloge Francuske u energetsko­j tranziciji. “Izdanje obveznice pokazuje da Francuska može financirat­i potrošnju na ‘zelene’ projekte po istoj cijeni po kojoj izdaje i tradiciona­lne obveznice”, istaknuo je ministar financija Michel Sapin.

Ipak, Poljska je prva europska zemlja koja se odlučila na izdavanje takve obveznice još u prosincu prošle godine, no iznos je tada dosegnuo tek 750 milijuna eura. Prema AFP-u, ‘zelene’ obveznice ranije su izdavale isključivo kompanije i financijsk­e institucij­e poput Svjetske banke. Osvrćući se na poljski primjer, direktor francuske državne agencije za upravljanj­e javnim dugom Anthony Requin istaknuo je da, s obzirom na iznos i rok dospijeća, tek francuska obveznica predstavlj­a stvarni izlazak država na tržište ‘zelenih’ obveznica.

 ?? REUTERS ?? Francuski predsjedni­k Hollande jedan je od glavnih zagovornik­a 'zelene' obveznice
REUTERS Francuski predsjedni­k Hollande jedan je od glavnih zagovornik­a 'zelene' obveznice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia