Poslovni Dnevnik

Ključni pad deficita, rast i prodaja državne imovine

Marićeva tri stupa Prema strategiji javni dug do 2019. bi trebao pasti na 75,3% BDP-a

- JADRANKA DOZAN

Sve što se planira raditi ima za cilj da bude prepoznato i na financijsk­im tržištima i kod rejting agencija

Svaka priča o javnom dugu u Hrvatskoj počinje od konstataci­je da je to jedan od ključnih makroekono­mskih rizika hrvatskog gospodarst­va.

Tom je konstataci­jom i ministar financija Zdravko Marić na ovotjednoj sjednici Vlade započeo predstavlj­aburze nje Strategije upravljanj­a javnim dugom za iduće trogodišnj­e razdoblje.

“U svom programu Vlada je postavila cilj da njegov udio u BDPu za svog mandata smanji za 10 postotnih bodova. To se ovim dokumentom potvrđuje, ali idemo i još ambiciozni­je“, rekao je Marić.

Strategija se temelji na tri stupa gospodarsk­om rastu, daljnjem padu proračunsk­og deficita i aktivaciji državne imovine.

Kako je istaknuo ministar, “sve što se planira raditi u smislu ubrzavanja gospodarsk­og rasta i umanjivanj­a strukturni­h neravnotež­a ima za cilj da bude prepoznato i na financijsk­im tržištima, tržištima kapitala i kod rejting agencija”, jer vraćanjem investicij­skog rejtinga smanjio bi se rizik, a time i ukupna cijena po kojoj se zadužujemo.

Danas, podsjetimo, prosječna kamata koju Hrvatska plaća na ukupan javni dug premašuje četiri posto.

Prema projekcija­ma iz Strategije, razina javnog duga bi se, nakon lanjskog pada sa 86,7 na 83,9 posto BDPa, ove godine trebala spustiti na 81,5 posto, a do kraja 2019. na 75,3 posto.

Iz sadašnje perspektiv­e, a imajući u vidu činjenicu da i u Vladi priznaju kako su u makroekono­mskim projekcija­ma u srednjem roku ipak izraženiji negativni nego pozitivni rizici, planirano se smanjenje razine državnog duga (mjerena udjelom u BDPu) čini prilično ambiciozni­m.

To vrijedi i za aktualne fiskalne projekcije za iduće tri godine, prema kojima se na razini proračuna opće države (računajući javna poduzeća koja ulaze u taj obuhvat prema europskoj metodologi­ji) očekuje da će se planirani manjak ove godine svesti na 1,6% BDPa, uz pad na jedan posto u 2018. te na 0,6 posto BDPa u 2019. godini.

DANAS PROSJEČNA KAMATA KOJU HRVATSKA PLAĆA NA UKUPAN JAVNI DUG PREMAŠUJE 4 POSTO

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia