Poslovni Dnevnik

Agrokor: Uredno ćemo servisirat­i svoje dugove

Odustali od kredita Iz koncerna poručuju da su obavili refinancir­anje u posljednje­m kvartalu 2016. te da za novim nema potrebe

-

Nakon 15-postotnog pada cijene Agrokorovi­h obveznica u tjedan dana iz koncerna su demantiral­i špekulacij­e o financijsk­im problemima i prijetnji bankrotom.

“Agrokor je stabilna i snažna kompanija u regiji i po svojoj snazi može odgovoriti svim financijsk­im obvezama koje se nalaze pred njom u idućem razdoblju”, stoji u priopćenju. Dodaju da su “odgo- vorna kompanija koja uredno servisira obveze te smo tako i obveze koje dospijevaj­u u narednom periodu uspješno refinancir­ali u posljednje­m kvartalu 2016. i u ovom trenutku nemamo potrebu za dodatnim refinancir­anjem”. Cijena obveznica odrazila je Moody’ovu odluku iz siječnja da mu snizi rejting s B2 na B3, kao i nervozu ulagača zbog vijesti o otkazivanj­u sindiciran­og kredita BNP Paribasa, Credit Suissea, Goldman Sachsa i JP Morgana kojim je koncern trebao produljiti dospijeća dijela duga.

Odgovaraju­ći na pitanja novinara postoji li mogućnost bankrota Agrokora, ministar financija Zdravko Marić rekao je da “ne bi išao tako daleko”.

“Proteklih godinu dana kao ministar pratim Agrokor kao i za svaku drugu kompaniju. A što se tiče same situacije, mislim da su i iz kompanije jasno naznačili da ne po- stoje rizici što se tiče obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da je i činjenica o smanjivanj­u rejtinga imala određene reperkusij­e”.

Na pitanje postoji li plan ‘B’ krenu li stvari nizbrdo, Marić je istaknuo da misli kako je kompanija i dalje u dobrom stanju i da do toga neće doći. Jučer je obveznica koja dospijeva 2019. ublažila pad na 12% u odnosu na cijenu od 19. siječnja.

 ?? R. A./PIXSELL ?? Ivica Todorić, vlasnik Agrokora
R. A./PIXSELL Ivica Todorić, vlasnik Agrokora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia