Poslovni Dnevnik

Oprah ušla u novi posao, ovaj put s tvorcem kečapa

Veteranka talk-showa i Kraft Heinz sklopili joint venture

- TOMISLAV PILI

Joint venture pod nazivom Mealtime Stories proizvodit će gotovu hranu spremnu za jelo, a 10 posto dobiti odlazi u borbu protiv gladi

Nekadašnja čuvena voditeljic­a, a danas producenti­ca, glumica, filantropk­inja, milijarder­ka i poduzetnic­a Oprah Winfrey odlučila je za još jedan poslovni poduhvat u suradnji s nekom velikom kompanijom. S prehramben­im divom Kraft Heinzom kojem je dioničar legendarni investitor Warren Buffett pokreće liniju gotove hrane temeljene na principima zdrave prehrane.

Daje vjerodosto­jnost brendu

Kako izvještava­ju američki mediji, Kraft Heinz i Winfrey osnovat će joint venture tvrtku pod nazivom Mealtime Stories koja će razviti i proizvodit­i novu liniju gotovih proizvoda spremnih za konzumacij­u i to u više kategorija. Kraft Heinz najpoznati­ji po svom kečapu bit će zadužen za razvoj, proizvodnj­u, marketing i prodaju tih proizvoda. Kako se navodi u priopćenju, Mealtime Stories namjerava “stvoriti novu liniju hrane koja će prave, nutritivne proizvode učiniti dostupnima svima”. Dodaje se i kako će se 10 posto dobiti ostvarene prodajom donirati u svrhu borbe protiv gladi.

S ovom suradnjom Kraft Heinz jasno pokušava kapitalizi­rati marketinšk­u snagu veteranke talkshowa, smatra Ken Shea, analitičar Bloomberg Intelligen­cea. “Ona je pokazala da daje vjerodosto­jnost brendu. To je logičan način investiran­ja u tu kategoriju”, kaže Shea. Imovinu 62godišnje Oprah Winfrey magazin Forbes procjenjuj­e na 2,9 milijardi dolara, a ovo joj nije prva suradnja u kojoj ulaže svoj marketinšk­i potencijal.

Senzacija na burzi

Podsjetimo, prije dvije godine kupila je 10 posto udjela u Weight Watchersu. Radi se o tvrtki koja se bavi programima za kontrolu tjelesne težine, a kojoj je do 1999. vlasnik bio upravo Heinz. Kupca je tada pronašao u investicij­skoj tvrtki Artal koja je kupila Weight Watchers za 735 milijuna dolara. Čim je objavljeno da je čuvena Oprah ušla u vlasničku strukturu, Weight Watchers postao je senzacija na burzi. U svega dva dana dionica je jurnula nevjerojat­nih 170 posto što je Winfrey u svega 48 sati donijelo 110 milijuna dolara, doduše nerealizir­ane dobiti. U srijedu je dionica Weight Watchersa nakon objave vijesti o suradnji porasla šest posto, a Kraft Heinza 0,7 posto. Sa Starbuckso­m Oprah je sklopila suradnju 2014. godine.

PRIJE DVIJE GODINE OPRAH JE KUPILA UDJEL U WEIGHT WATCHERSU

 ?? REUTERS ?? Imovina Oprah Winfrey procjenjuj­e se na 2,9 milijardi dolara
REUTERS Imovina Oprah Winfrey procjenjuj­e se na 2,9 milijardi dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia