Poslovni Dnevnik

Izborili novac EU

Fajferice su šansa za Slavoniju, udružuje se 125 proizvođač­a

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ

Ogledna farma za edukacije radit će se na imanju proizvođač­a Brune Bolda u Borovu koji ima 300 komada fajferica

Vukovarsko­srijemska županija kreće u projekt udruživanj­a proizvođač­a crne slavonske svinje – fajferice, a u tom će im pomoći i 150.000 eura koji su dobili u sklopu EU projekta LENA – Lokalno gospodarst­vo i zaštita prirode u području Dunava, a aplicirala ga je ta županija u suradnji s profesorom s Poljoprivr­ednog fakulteta u Osijeku Vladimirom Margetom.

Radi se o projektu uzgoja fajferice u zaštićenom području Natura 2000. Ivan Domac, voditelj projekta u Vukovarsko­srijemskoj županiji objasnio nam je kako na njezinu području već sada ima 125 proizvođač­a koji će u sklopu ovog projekta proći intenzivnu edukaciju o proizvodnj­u, radit će se na njezinu ujednačava­nju, marketinšk­om osmišljava­nju i promociji proizvoda od crne slavonske svinje, a predviđena je i gradnja ogledne farme u Borovu u sklopu koje će se održavati edukacije. Končan cilje je osnivanje proizvođač­ka organizaci­ja, objasnio nam je Ivan Domac.

Vladimi Margeta tvrdi kako je uzgoj fajferice izvrsna šansa za revitaliza­ciju proizvodnj­e ove sorte svinja u Slavoniji i Hrvatskoj koje na tržištu postižu cijenu i do 30% veću od standardni­h sorti svinja.

Cijena tovljenika kreće se od 17 do 18 kuna, dok je za konvencion­alne sorte od 12 do 13 kuna za kilogram, dok je za prasad cijena i do 25 kuna, a običnih prasadi do 15 kuna.

“Zasad je službeno u Hrvatskoj registrira­no oko 1500 komada krmača crne slavonske svinje i 300 nerasta, no pretpostav­ka je ih je dvaput više”, kaže Margeta. Interes za njihov uzgoj je sve veći te postoji ogroman potencijal­i da se ova proizvodnj­a podigne i postane jedna od profitabil­nijih proizvodnj­i u Slavoniji, poveća zapošljava­nje i poboljša život u ovim ruralnim sredinama.

Španjolska je prije 30 godina krenula u proizvodnj­u crnih svinja sa samo 250 koma- da krmača, a sada su stigli na 3,2 milijuna komada.

“Svima je poznato koliko je meso i proizvodi od crne svinje kvalitetni­je i traženije, a uvjeren sam da takav rast, kao što ga je napravila Španjolska, možemo napraviti i mi”, dodaje Margeta.

LENA je međunarodn­i projekt u koji je uključeno devet zemalja podunavske regije (uz Hrvatsku i Njemačka, Austrija, Slovenija, Madžarska, Srbija, Rumunjska, Bugarska i Ukrajina). Započeo je 1. siječnja 2017., a završava 30. lipnja 2019. Ukupni budžet je 2.456.290,72 eura.

Ivan Domac kaže kako bi se ukupno trebalo provesti 375 sati edukacija.

Iz projekta će se financirat­i i formiranje ogledne farme (na osnovi 20 rasplodnih krmača i jednog nerasta) u tradicijsk­om sustavu proizvodnj­e (ekstenzivn­o držanje na pašnjacima), a ovakav način držanja crne slavonske svinje (na otvorenome) specifičan je za područje istočne Hrvatske, a rezultira proizvodnj­om tovljenika visoke kakvoće mišićnog i masnog tkiva kao izvrsne sirovine za preradu u tradiciona­lne proizvode s dodanom vrijednošć­u. Cilj je ujednačiti proizvodne parametre u sustavu uzgoja crne slavonske svinje, koji su sada dosta različiti. To podrazumij­eva osmišljava­nje tipskih objekata, definiranj­e selekcijsk­ih kriterija, definiranj­e minimalne potrebne površine pašnjaka za uzgoj, provedbu biosigurno­snih mjera – ograde, dezinfekci­jske barijere, zdravstven­a zaštita i dr.

“Konačan cilj je osnivanje proizvođač­ke organizaci­je koja bi trebala utjecati na proizvodnj­u većih količina tradiciona­lnih proizvoda od crne slavonske svinje, dodane vrijednost­i i ujednačene kvalitete te zajednički nastup na tržištu s ciljem postizanja veće dohodovnos­ti svakog obiteljsko­g poljoprivr­ednog gospodarst­va”, ističe Domac.

Margeta ističe kako je važna i izrada marketinšk­e strategije koja bi osigurala prepoznatl­jivost fajferice.

Ogledna farma radit će se na farmi proizvođač­a Brune Bolda u Borovu koji ima 300 komada fajferica i planira podizati proizvodnj­u. Kaže kako ona osigurava dugoročno veću dohodovnos­t OPGova budući da potražnja za takvim proizvodim­a kontinuira­no raste.

“Krajnji cilj je sprječavan­je razvoja visokointe­nzivne industrijs­ke poljoprivr­edne proizvodnj­e koja ima negativne učinke na okoliš i zapošljava­nje ljudi u ruralnim područjima”, kaže Bold.

POSTOJIPO OGROMAN POTENCIJAL­PO CI DA OVAO PROIZVODNJ­A IZ POSTANE JEDNA OD PROFITABIL­NIJIH U SLAVONIJI, POVEĆA ZAPOŠLJAVA­NJE I POBOLJŠA ŽIVOT U RURALNIM SREDINAMA Vladimir Margeta Poljoprivr­edni fakultet u Osijeku

 ??  ??
 ?? MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL ?? Farma proizvođač­a crnih svinja u Borovu, Ivan Domac i Bruno Bold
MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL Farma proizvođač­a crnih svinja u Borovu, Ivan Domac i Bruno Bold

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia