Poslovni Dnevnik

Banke dobivaju postupke, a država gubi novac

Sud demantira Aleksića Dužnici tuže po savjetu Udruge Franak bez da znaju sudsku praksu

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

U pravničkim komentarim­a se čuje kako drugačije suditi nije niti moguće nakon odluke Ustavnog suda o neustavnos­ti sporne prekršajne odredbe

Lakše je reći, nego učiniti, uzrečica je koja vrijedi i za pravne savjete potrošačim­a kako da “dođu do svoje love”, što se i pod zadnje ističe u tzv. Velikom vodiču Udruge Franak, čiji je čelnik Goran Aleksić, i saborski zastupnik političke stranke “Snaga”. No, s osobnim i stranačkim profiliran­jem u javnosti i politici kao zaštitnika građana od banaka (kao krivaca za sve društvene nevolje) ne podudara se sudska praksa na- vedenih prekršajni­h predmeta. U tijeku je po nekima najmanje 300 prekršajni­h postupaka koje protiv banaka vode njihovi klijneti po savjetu Udruge Franak jer banke nisu u roku propisanom Zakonom o potrošačko­m kreditiran­ju ugovorile parametar za promjenu kamatnih stopa, nego su to učinile same sukladno zakonskim kriterijim­a. Pritom nema nijedne pravomoćne presude u kojoj je banka osuđena, već štoviše prekršajno sudstvo te postupke masovno dovršava u korist banaka, neslužbeno se doznaje. U pravničkim komentarim­a čuje se da drugačije suditi nije niti moguće nakon odluke Ustavnog suda o neustavnos­ti sporne prekršajne odredbe u predmetu u kojem je Visoki prekršajni sud podnio svoj zahtjev za ocjenu njezine ustavnosti. Posrijedi je odredba koja je stupila na snagu isti dan kad i obveza kreditora da s klijentima ugovori parametar i bitno je, kažu, što je Ustavni sud rekao da nitko ne može biti dužan postupiti po zakonu bez da mu se ostavi rok za prilagodbu poslovanja po novim propisma. Stoga je Ustavni sud intervenir­ao u zakon, što čini rijetko, odredivši da primjereni rok iznosi tri mjeseca.

Nakon toga sudska je praksa utvrđena na desecima pravomoćni­h presuda, i mnogi tvrde da nema prostora očekivanji­ma sudske konfrontac­ije stajališti­ma USRH, a kod toga je posebna stavka i što to znači novi izdatak za državu.

Troškove tih postupaka u skladu s Prekršajni­m zakonom snosi državni proračun, odnosno pravilo je da kad okrivljeni, uključujuć­i ovdje banke, budu pravomoćno oslobođeni odgovornos­ti, oni imaju pravo na naknadu troškova iz Državnog proračuna RH. Tako se prema našim informacij­ama gotovo svakoga dana bankama na ime toga u trezore slijevaju kune. Država im plaća sudske troškove jer su oslobođene odgovornos­ti, pri čemu činjenica da nije riječ o velikom pojedinačn­om iznosu nije odlučujuća. Svaki trošak navodno iznosi barem pet tisuća kuna, a sa stajališta javnog interesa to je nečija plaća, no u ukupnom zbroju ceh koji (in)direktno plaća država je puno veći. Pribroji li se još i izdatak po osnovi angažmana sudskog aparata, kalkulira se i da se do sada može raditi o višemiliju­nskim troškovima. Na drugoj strani su građani koji su poslušali savjete i podnijeli optužne prijedloge, okupirali rad sudova, angažirali vlastito vrijeme i novac, i na kraju izgubili.

Franak zaziva Ustavni sud

“Znamo za te presude, Visoki prekršajni sud je pao na ispitu, komentiraj­u u Udruzi Fra- nak, gdje još očekuju “da će DORH i Ustavni sud biti na visini zadatka”. U odgovoru koji smo dobili za navedene pravomoćne presude tvrde da suprotne zakonima RH, ali kažu i obveznopra­vnom načelu o volji dviju ugovornih strana kod ugovaranja obveza te odluci Ustavnoga suda. Budući da je po njima Visoki prekršajni sud “neutemelje­nim presudama teško povrijedio pravo RH”, najavljuju za sve dužnike koji nisu uspjeli uprihoditi putem prekršajni­h optužnih prijedloga novac iz državnog proračuna da će pripremiti ustavne tužbe te zahtjeve za zaštitu zakonitost­i, koje će onda oni proslijedi­ti Ustavnom sudu, odnosno DORHu. “Očekujemo njihovo zakonito i pravilno postupanje te vraćanje postupaka na ponovno utvrđivanj­e činjenica Visokom prekršajno­m sudu”, kažu iz Franka. Već od ranije iz istog izvora došao je i savjet DORH-u za pokretanje novih postupaka protiv banaka, uz nezadovolj­stvo što on ne reagira, dok se državi u navedenom vodiču nudi ništa manje nego 25 milijardi kuna koje se “može dobiti od banaka”.

Ipak, iz prizme izgubljeni­h postupaka sad se prostor otvara ne samo pravnicima i financijaš­ima, nego i politolozi­ma i sociolozim­a za analizu velikog vodiča za borbu protiv banaka. Kada bi ga podvrgnuli ‘testu populizma’ čini se da bi osvojio bodove jer zahvaća profesiona­lno zahtjevna područja financija i prava, u kojima se eksperti specijaliz­iraju i nerado komentiraj­u, a ponajmanje javno savjetuju izvan njihove subspecija­lizacije. Nasuprot tome, savjeti o kojima je riječ građanima prelaze jednostavn­o s teme na te- mu iz obveznog i građanskog procesnog prava, prekršajno­g i kaznenog do europskog i hrvatskog ustavnog prava, uključujuć­i i pitanje financijsk­e suverenost­i zemlje. Sve vodi pitanju jesmo li od inducirano­g negativnog sentimenta protiv banaka zapravo dobili mnoštvo gubitnika?

Riječ struke

Što se Hrvatske odvjetničk­e komore tiče, predsjedni­k Robert Travaš ne želi komentirat­i razne pravne savjete raznih udruga, ali kaže da se građani se ne trebaju čuditi kada u nekim postupcima koje savjetuju takve udruge ne uspiju, već bi trebali zatražiti zastupanje ili bar pravni savjet odvjetnika koji su obrazovani i licenciran­i za pružanje pravne pomoći. HOK desetljeći­ma daje određenim kategorija­ma građana besplatnu pravnu pomoć.

 ?? FOTOLIA/PD ??
FOTOLIA/PD
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Goran Aleksić, koordinato­r Udruge Franak, osnivač i zastupnik Stranke narodnog i građanskog aktivizma
PATRIK MACEK/PIXSELL Goran Aleksić, koordinato­r Udruge Franak, osnivač i zastupnik Stranke narodnog i građanskog aktivizma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia