Poslovni Dnevnik

Obveze državnih tvrtki i jamstva za javni dug manja prijetnja nego u EU

Varljiva slika Ceste i brodogradn­ja u nas su već uključeni u dug, pa sad i potencijal­ne obveze iznose relativno niskih 13% BDP-a

- JADRANKA DOZAN

Varljiva slika Ceste i brodogradn­ja u nas su već uključeni u dug, pa sad i potencijal­ne obveze iznose relativno niskih 13% BDP-a

Unastojanj­u da se poboljša ekonomsko i fiskalno upravljanj­e i ojača financijsk­i položaj članica EU, u novije se vrijeme pomnije prati i stanje potencijal­nih obveza koje u određenim okolnostim­a za države mogu postati i stvarne, a danas nisu uključene u javni dug. Uz obveze javnih poduzeća odnosno tvrtki od kontrolom države koje se razvrstava­ju izvan sektora opće države, nacionalni statističk­i uredi opskrbljuj­u Eurostat i podacima o potencijal­nim obvezama po državnim jamstvima, javnopriva­tnim partnerstv­ima, kao i po lošim kreditima koji potencijal­no mogu pasti na teret države. Prema najnovijem pregledu, Hrvatska se danas svrstava među članice EU s razmjerno niskim rizikom potencijal­nih obveza.

Po sve četiri osnove one iznose oko 13 posto BDPa. Po izdanim državnim jamstvima npr. potencijal­ne se obveze u nas procjenjuj­u na 2,2 posto BDPa, s tim da nižu ima samo šest zemalja. Još naglašenij­e su ispodprosj­ečne potencijal­ne obveze slijedom obveza tvrtki pod državnom kontorom koje danas nisu u statističk­om obuhvatu opće države i javnog duga. One se procjenjuj­u na 10,7 posto BDPa, a niže su samo u Slovačkoj (koja je po svim kriterijim­a ‘odlikaš’), Rumunjskoj, Estoniji i Litvi. Nasuprot tome, potencijal­ne obveze njemačkih i nizozemski­h državno kontrolira­nih tvrtki premašuju BDP, a u sedam zemalja (mahom starih članica plus Slovenija) kreću se između 50 i 100% BDPa. Kod jamstava, pak, nasuprot 2,2% BDPa potencijal­nih obveza u Hrvatskoj je npr. austrijski­h 23 ili njemačkih 15% BDPa.

Toliki rasponi samo sugeriraju koliko je statistika javnog duga slojevita priča. Dio odgovora leži u činjenici da su u Hrvatskoj u javni dug već uključeni značajni iznosi dugova državnih brodogradi­lišta i cestarskih tvrtki, dok u nizu drugih zemalja to nije slučaj jer, očito, i posluju drukčije/ bolje. Razlike, usto, odražavaju i specifično­sti povezane s ekonomskom, financijsk­om i pravnom strukturom pojedine države, ističu u Eurostatu. A usporedivo­st dodatno ograničava i neujednače­n tretman komunalnih tvrtki.

Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta dodat će kako je jedna od slabosti koncepta praćenja javnog duga i u iskazivanj­u na bruto, a ne neto principu. Na to u kontekstu analiza upozoravaj­u i u Eurostatu, ističući kako podaci iz najnovijeg pregleda nisu stavljani u odnos s imovinom.

S tim u vezi valja podsjetiti da je među članicama EU, naročito u vrijeme krize i pojačana fiskalnog nadzora, problemati­zirao bruto dug kao mjeru. To se pitanje posebice naglašaval­o u zemljama s tri stupa mirovinsko­g osiguranja, uz argument da izdvajanja u II. stup utječu na razinu javnog duga, dok je kod ostalih to u sferi implicitno­g duga.

S obzirom na to, kao i razmjerno veliku imovinu u državnom sektoru, Hrvatska je jedna od zemalja kojima bi u pogledu praćenja duga zacijelo više odgovarao neto princip. No, očito se i statističk­a pravila kroje po mjeri jačih.

Konačno, Eurostatov pregled obuhvaća potencijal­ne obveze koje proizlaze iz poslovanja, a u našem slučaju danas, čini se, veću prijetnju za javni dug predstavla­ju utuživi zakoni i ugovori.

MNOGI S RAZLOGOM PROBLEMATI­ZIRAJU TO ŠTO EU JAVNI DUG PRATI PREMA BRUTO, A NE NETO PRINCIPU

 ?? FOTOLA ?? Kod nas su danas veća prijetnja potencijal­nih obveza zbog utuživih zakona i ugovora
FOTOLA Kod nas su danas veća prijetnja potencijal­nih obveza zbog utuživih zakona i ugovora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia