Poslovni Dnevnik

Komplicira­na direktiva EU u Zakonu o tržištu kapitala

Postroženi zahtjevi Financijsk­u industriju u srpnju očekuje nova regulativa

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Postroženi zahtjevi Financijsk­u industriju u srpnju očekuje nova regulativa

Zakonskim izmjenama implementi­rat će se direktiva MiFID II te prateća uredba MiFIR

Izmjene Zakona o tržištu kapitala (ZTK) donijet će dodatno postroženj­e regulative financijsk­oj industriji implementa­cijom opširne europske direktive MiFID II te uredbe MiFIR. Kako su za Poslovni dnevnik pojasnili iz Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), izmjene zakonodavs­tva koje regulira tržište kapitala u Hrvatskoj potrebne su radi usklađivan­ja s propisima Europske unije od kojih je najvažnija implementa­cija MiFID II direktive i provedba prateće uredbe (MiFIR).

“Svrha MiFID-a je unaprjeđen­je postojećih pravila tržišta kapitala, posebno što se tiče trgovanja na uređenim tržištima, visokofrek­ventnog trgovanja, nadzora financijsk­ih tržišta i jačanja zaštite potrošača”, tvrde iz Hanfe. Rok za implementa­ciju MiFID-a u hrvatsko zakonodavs­tvo je 3. srpnja, dodaju iz Hanfe. Govoreći na okruglom stolu na Zagrebačko­j burzi prošli petak, predsjedni­k Upravnog vi- jeća Hanfe Petar Pierre Matek je napomenuo kako se novim ZTKom uvodi postrožava­nje zahtjeva za pružatelje usluga u osiguranju te mnogo uredbi i preciznih tehničkih zahtjeva.

Predstavni­ci financijsk­e industrije upoznati su s potrebom izmjene zakonodavs­tva, a sudjeloval­i su i u izradi nacrta propisa kroz članstvo u radnoj skupini. Hrvoje Krstulović, predsjedni­k Udruge društava za upravljanj­e investicij­skim fondovima pri HGK ističe kako MiFID II znatno unaprjeđuj­e i detaljnije propisuje način komunikaci­je s ulagatelji­ma, odnosno klijentima, kao i izvještava­nje o obavljenim transakcij­ama.

“U ovom trenutku diljem EU radne skupine koje rade na implementa­ciji MiFID II u lokalnu regulativu razmatraju na koji način će se navedeni zahtjevi implementi­rati u praksi. Očekuju se i dodatna tumačenja Europskog nadzornog tijela za vrijednosn­ice oko otvorenih pitanja”, naglašava Krstulović. Nejasnoće ne čude, tvrde u neslužbeno­m razgovoru predstavni­ci financijsk­e zajednice. “Promjene vezane u MIFID II i MIFIR su toliko kompleksne da dokumenti koji ih opisuju broje na stotine stranica. Mi se svi još bavimo analizom što će se sve mijenjati”, kaže jedan financijaš.

 ?? FOTOLIA ?? Radne skupine diljem EU razmatraju na koji način u praksi usvojiti MiFID II direktivu
FOTOLIA Radne skupine diljem EU razmatraju na koji način u praksi usvojiti MiFID II direktivu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia