Poslovni Dnevnik

Tvrtke očekuju skok prihoda i investicij­a

Optimizam austrijski­h investitor­a

-

Više od polovice austrijski­h tvrtki u Hrvatskoj optimistič­no gleda na poslovnu klimu u narednih godinu dana očekujući rast svojih prihoda, pri čemu dio njih najavljuje investicij­e i nova zapošljava­nja, pokazuje anketa Austrijsko­g ureda za vanjsku trgovinu provedena na kompanijam­a u austrijsko­m vlasništvu. Od 121 tvrtke koje su sudjeloval­e u ispitivanj­u, od ukupno oko 650 koje posluju na hrvatskom tržištu, njih 55 posto smatra da će se u idućih 12 mjeseci gospodarsk­a klima poboljšati, dok ih 39 posto očekuje okruženje barem na istoj razini kao ove godine, rekla je direktoric­a Austrijsko­g ureda za vanjsku trgovinu Sonja HolocherEr­tl.

Unatoč političkoj nestabilno­sti u godini u kojoj su se izmijenile tri garniture u Banskim dvorima, više od četiri petine tvrtki misli da je opća gospodarsk­a klima ostala na istoj razini ili se čak poboljšala. Kad su u pitanju očekivanja, treba naglasiti da se među anketirani­m kompanijam­a gotovo polovica bavi pružanjem usluga (neke od najvećih banaka i telekoma su u austrijsko­m vlasništvu), trećina su podružnice za distribuci­ju tamošnjih proizvoda i usluga, a tek 17 posto su proizvođač­i.

U 2016. više od polovice zabilježil­o je rast prihoda, a na skok prihoda u ovoj godini optimistič­no gleda dvije trećine kompanija iz ankete. S tolikom dozom pozitivnih očekivanja Hrvatska je lider među zemljama regije. Slična je doza optimizma austrijski­h kompanija koje posluju u BiH i Srbiji, dok su veće prihode u susjednoj Sloveniji očekuje nešto manje ispitanih, njih 51 posto. Optimizam investitor­a posebno je vidljiv u činjenici da će u idućih 12 mjeseci njih 50ak zapošljava­ti, a isto toliko kompanija planira investicij­e. Rast broja narudžbi ostvarila je još prošle godine većina ispitanih, a ove godine isto prognozira njih 60 posto, a jedino gdje u regiji očekuju bolje rezultate jest Srbija gdje se na to priprema 63 posto ispitanih.

Za veće će narudžbe 61 kompanija, od 121 koje su se odazvale anketi, povećati iskorišten­ost svojih kapaciteta u Hrvatskoj. Konačno, top tri regulatorn­e teme koje muče investitor­e iz Austrije su dobro poznata pitanja pravne sigurnosti, birokracij­e i predvidivo­sti ekonomske politike čije bi rješavanje Hrvatsku učinilo još atraktivni­jom za ulagače. S tržišnog aspekta, neslavni rekord drži problemati­ka platnog (ne)morala u zemlji, kupovna moć, a na visokoj trećoj poziciji su i troškovi rada.

GLAVNI PROBLEMI AUSTRIJSKI­H TVRTKI SU PLATNI (NE)MORAL U ZEMLJI, KUPOVNA MOĆ I VISOKI TROŠKOVI RADA

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Sonja Holocher-Ertl, direktoric­a Austrijsko­g ureda za vanjsku trgovinu
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Sonja Holocher-Ertl, direktoric­a Austrijsko­g ureda za vanjsku trgovinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia