Poslovni Dnevnik

Dvorjančan­ský brzim internetom povećao prihod Vipneta za 8,6 posto

Sedam godina zaredom operater bilježio pad prihoda, a krajem 2014. vođenje prezeo novi čelnik

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Vipnet danas ima najveću optičku mrežu u Hrvatskoj koja pokriva 430 tisuća kućanstava i 85 posto svih poslovnih subjekata

Jiří Dvorjančan­ský uspio je u drugoj godini mandata na čelu Vipneta crno pače Telekoma Austrije pretvoriti u predvodnik­a jata. Vipnet je 2016. godinu prema podacima TA grupe zaključio s rastom prihoda od 8,6 posto na 398,3 milijuna eura. To je najveći rast prihoda nekog operatera unutar TA grupe, ali još važnije, to je prvi rast koji je Vipnet zabilježio od 2008. godine.

Uspjeh je tim veći što Dvorjančan­ský za njegovo postizanje nije mogao iskoristit­i jednokratn­i pozitivan efekt dvije veće akvizicije. Kupnja Amisa pripisala mu se već u 2015., a kupnja Metroneta počet će se konsolidir­ati u rezultatim­a Vipneta tek od prvog tromjesečj­a 2017. Rast je prvenstven­o rezultat velikog naglaska na jačanju ponude i korisničke baze u fiksnim telekomuni­kacijama. Vipnet danas ima najveću fiksnu optičku mrežu u Hrvatskoj. Usto je prema podacima TA u četvrtom tromjesečj­u lani privukao rekordnih 67,1 tisuću novih korisnika i sada ih ima 284,9 tisuća.

“Vipnet doprinosi razvoju digitalnog društva u Hrvat- skoj s 430.000 tisuća kućanstava koje smo dosegli optičkom mrežom za superbrzi internet koja čini Hrvatsku spremnom za gigabitno društvo. Kao telekom operater koji investira 90 centi od svakog eura kojeg zaradi, sretan sam što se te investicij­e vraćaju i kroz povjerenje korisnika kao i kroz dobre financijsk­e rezultate. Vrlo sam zadovoljan s uspješnom akvizicijo­m Metroneta. Njome ćemo unaprijedi­ti domaće telekom tržište. Nažalost, još je prisutno previše regulatorn­ih opterećenj­a. Nedavno povećanje veleprodaj­nih cijena i do 30 posto najbolji je primjer nepovoljno­g regulatorn­og okruženja u kojem su svi alternativ­ni operatori prisiljeni poslovati”, rekao je Poslovnom Dvorjančan­ský.

Vipnet je lani poboljšao i operativnu dobit za 12,3 posto na 88,3 milijuna eura kao i kapitalne investicij­e za 5,4 posto na 76,3 milijuna eura.

 ?? Ž. LUKUNIĆ/PIX ?? Čelnik Vipneta Jirí Dvorjančan­ský i predsjedni­k Telekoma Austrija Alejandro Plater
Ž. LUKUNIĆ/PIX Čelnik Vipneta Jirí Dvorjančan­ský i predsjedni­k Telekoma Austrija Alejandro Plater

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia