Poslovni Dnevnik

‘Hrvatska je gastro raj, širit ćemo biznis’

Ukrajinci u Zagrebu Mladi bračni par uložio u restoran

- MARTA DUIĆ

U prvi ugostitelj­ski pothvat uložili su, kažu, gotovo svu ušteđevinu i ostavili svoje poslove u Ukrajini. Školovali su se i u Kul Inu

Ukrajinski bračni par, Tetiana Ostrogliad i Andrija Plotnikov, vlasnici Voncimera - restorana internacio­nalne kuhinje, u gastro biznis su ušli u rujnu 2016. godine i to upravo u Zagrebu. U Hrvatsku su se zaljubili 2009. kada su bili na Mljetu i Korčuli, a za pokretanje posla u Zagrebu su se odlučili jer je, kažu, jedna od najudobnij­ih i u isto vrijeme življih europskih metropola.

Njihov restoran Voncimer nalazi se u sklopu multikultu­ralnog kozmopolit­skog prostora ORIS kuće arhitektur­e u kojem se održavaju međunarodn­e izložbe i event. I dok je galerija ORIS mjesto za otkrivanje moderne svjetske umjetnosti, u restoranu se gosti mogu upoznati s modernom svjetskom kuhinjom. U ORISu je zaposleno 25 ljudi, a na poslovima u Voncimeru radi ih desetak.

“Nakon susreta s arhitektom Andrijom Rusanom, voditeljem ORIS kuće arhitektur­e i prostora na istoj adre- si u koji se smjestio restoran Voncimer, trebalo nam je pet minuta za donesem odluku i da oživimo Voncimer s novim konceptom”, kaže Tetiana Ostrogliad.

U svom modernom jelovniku koriste najbolje hrvatske proizvode u jelima iz Francuske i Ukrajine, Italije, Maroka, Engleske i azijskih zemalja. Tako se u Voncimeru mogu probati klasična talijanska tagliata, patka na marokanski ili pak tradiciona­lni Ukrajinski varenyky. I pića su skupili iz cijeloga svijeta, no u vinskoj karti su najzastupl­jenija hrvatska vina.

Za koncept moderne svjetske kuhinje u restoranu Voncimer pobrinuo se chef Kostiantyn Lukianenko, također Ukrajinac koji iza sebe ima 15godišnje iskustvo u kreiranju jela raznih kuhinja jer je živio i radio u Italiji, Poljskoj, Ukrajini i Rusiji.

“Uložili smo sve snage za razvoj Voncimera te smo u prvih četiri mjeseca poslovanja postali popularni, a rast rezervacij­a svakog mjeseca je između 60 i 80 posto. Zagrebačka publika pokazala je velik interes.”, kaže Ostrogliad.

U ovaj poduzetnič­ki pothvat uložili su, kažu, gotovo svu ušteđevinu i ostavili svoje poslove u Ukrajini. Putovali su, otkrivali gastronomi­ju, radili kao pomoćni kuhari u talijansko­m restoranu s Michelinov­om zvijezdom te ulagali u nova znanja. Završili su tečaj upravljanj­a restoranim­a u Ukrajini, školu kuhanja na kulinarsko­m institutu Kul In u Sisku te diplomiral­i na talijansko­j kulinarsko­j i vinskoj akademiju La Scuola Internazio­nale di Cucina Italiana (ALMA) u Parmi.

Ostrogliad ističe kako je Hrvatska pravi raj za sve ljubitelje gastronomi­je.

“Možda netko tko je ovdje rođen ne primijeti da živi u takvom raju... Imate svoje tartufe, vrhunsko maslinovo ulje, lozu, jadransku ribu, domaću janjetinu, perfektne sireve, kamenice... Sve to u Ukrajini je vrlo skupo i uvozno, a vi to imate domaće”, tvrdi Ostrogliad.

Za kraj je otkrila kako za pet do sedam godina planiraju otvoriti u Zagrebu i na moru grupu ugostitelj­skih objekata, točnije nekoliko restorana, bistroa i barova različitih stilova.

IMATE SVOJE TARTUFE, MASLINOVO ULJE, LOZU, RIBU, DOMAĆU JANJETINU, KAMENICE... SVE TO U UKRAJINI JE VRLO SKUPO I UVOZNO, KAŽU VLASNICI VONCIMERA

 ?? R. ANIĆ/PIXSELL ?? Ukrajinski bračni par Tetiana Ostrogliad i Andrija Plotnikov vlasnici su Voncimera
R. ANIĆ/PIXSELL Ukrajinski bračni par Tetiana Ostrogliad i Andrija Plotnikov vlasnici su Voncimera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia