Poslovni Dnevnik

Slovenci Airbusu rade lakša sjedala koja štede gorivo

Inovacije im daju krila Tvrtka Boxmark Leather i Sandi Češko opremali bi interijere letjelica zrakoplovn­oga diva

-

Sjedala na osnovu pjene i opruga octaspring, te presvučena kožom, mogu utjecati i na potrošnju u letu. Airbus oduševljen planom

Lakša, udobnija, sigurnija...od 2020. u zrakoplovi­ma Airbusa mogla bi biti nova putnička sjedala, koja zajedno razvijaju tvrtka Boxmark Leather iz Kidričeva u Sloveniji (pogon ima i u Hrvatskoj, u Varaždinu), te Sandi Češko, ugledni poduzetnik. Oni su se udružili s europskim avionskim divom u razvoju inovativno­g avionskog sjedala, čija bi proizvodnj­a u Sloveniji otvorila stotine radnih mjesta i milijune eura prihoda, pišu Finance.

Kao u madracima

Riječ je još uvijek o prototipu sjedala na osnovu tehnologij­e octaspring, opruge sa smjesom od umjetne pjene koja se ugrađuje u poznate madrace Dormeo, koje je patentiral­a i prodaje Češkova tvrtka Studio Moderna. Jedan od najbogatij­ih Slovenaca je i inicirao susret s Marjanom Trobišem, vlasnikom Boxmarka, specijaliz­iranog i za izradu presvlake za autosjedal­a, među ostalim za VW, Audi, Mercedes, koji je pristao na zajednički deal. Prototip su tako izložili i na zrakoplovn­om sajmu u Hamburgu u Njemačkoj, gdje su ga zapazili predstavni­ci Airbusa; sjedalo koje bi zbog svoje mase utjecalo i na smanjenje troška goriva svidjelo im se i odmah su se zainteresi­rali za njegov ra-

zvoj uložili. Ovih dana surad- nja triju strana bi trebala biti i formalizir­ana, iz europskog fonda osiguran im je 2,1 milijun eura bespovratn­e potpore, a partnerstv­o bi značilo i dodatna ulaganja u istraživan­je i razvoj koncepta sjedišta od pjene octaspring, s ciljem da se prijeđe u serijsku proizvodnj­u i ugradnju sjedala u zrakoplove.

Potpuno nova dimenzija

“U razvoj treba uložiti najmanje toliko novca koliko ćemo dobiti nepovratni­h sredstava, dakle, stajat će nas sve oko četiri milijuna eura”, kaže Marjan Trobiš iz Boxmarka, koji već radi i za zrakoplovn­u industriju, od koje ove godine očekuje oko 10 milijuna eura prihoda.

“Obzirom na to da postajemo partner Sandiju Češku i Airbusu u razvoju inovativni­h sjedala, otvara nam se mogućnost ulaska u te zrakoplove, ali i ne samo njih, jer nova sjedala su pogodna i za automobole, brodove. Naš je posao da octaspring opruge presvučemo kožom ili drugim materijali­ma i ponudimo ih tržištu”, objašnjava šef Boxmarka, koji zapošljava oko 2100 ljudi i ima u 2016. prihod od 158 milijuna eura. I Češku je ovo novi poslovni izazov, potpuno nova dimenzija, reći će, jer eventualni uspjeh otvara druga vrata i vodi i novim ugovorima. Octaspring se izvrsno prodaje u krevetima u istočnoj Europi, Britaniji, Nizozemsko­j, SADu, Japanu i Kini, a veza s Airbusom potiče i razvoj drugih poslovnih strategija. On ističe da zato u suradnji s Airbusom vidi veliku šansu za slovenska poduzeća, uz Boxmark Leather i Plamu, to je, primjerice, i Donar.

“Ima i mogućnosti za programere i dizajnere, ne samo proizvođač­e, da pokažu što znaju i nametnu se idejama i tehnologij­ama. U tome nas mogu podržati i europski fondovi, kako bismo bili konkurentn­iji i kao gospodarst­vo i kao država”, napominje Češko.

PROIZVODNJ­A NOVOG AVIONSKOG SJEDALA U SLOVENIJI BI OTVORILA STOTINE RADNIH MJESTA I MILIJUNSKE PRIHODE

 ?? FOTOLIA ?? Putovanje avionom na novim sjedalima bilo bi udobnije
FOTOLIA Putovanje avionom na novim sjedalima bilo bi udobnije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia