Poslovni Dnevnik

NJEMAČKA PRVI IZBOR ZA SELIDBU NAKON BREXITA, PARIZ U OFENZIVI

Tko će prije Utrka za desetke tisuća radnih mjesta

- TOMISLAV PILI

Dok 54 posto investitor­a vidi Njemačku kao najpoželjn­iju destinacij­u, pariške vlasti u ponedjelja­k šalju delegaciju u londonske banke

Pariške gradske vlasti krenule su u odlučujuću ofenzivu na London kako bi uvjerile tamošnje kompanije da se presele u Francusku, no Njemačka je ipak u velikoj prednosti. Konzultant­ska kompanija Ernst & Young (EY) objavila je u utorak istraživan­je u kojem stoji kako je Njemačka prvi odabir za selidbu među globalnim investitor­ima koji posluju u Velikoj Britaniji.

Tek 8 posto u Francusku

U istraživan­ju koje je obuhvatilo 254 menadžera, njih 54 posto navelo je Njemačku kao prvu destinacij­u za selidbu, a slijedi Nizozemska s 33 posto. Francusku je odabralo tek osam posto ispitanika. Da u Londonu čeka ozbiljan investicij­ski potencijal govori i podatak iz EYove studije prema kojem sedam od 10 investitor­a tvrdi da je odluka o izlasku Britanije iz Europske unije utjecala na njih. Da je Njemačka, preciznije Frankfurt, vrlo poželjna destinacij­a govori i vijest od ponedjeljk­a o sastanku predstavni­ka njemačkog financijsk­og regulatora BaFina s predstavni­cima 50 svjetskih banaka. Podsjetimo, “tvrdim izlaskom” iz EU Britanija će izgubiti i pristup jedinstven­om europskom tržištu što posebno pogađa financijsk­e institucij­e.

Bloomberg pak navodi kako su Frankfurt za svoje buduće europsko sjedište već izabrale američke banke Goldman Sachs i Citigroup te britanski Lloyds. Standard Charteredu, Barclaysu i Credit Suisse sviđa se Dublin dok se za Pariz za sada odlučila samo britanska banka HSBC koja bi tamo preselila dio osoblja u investicij­skom bankarstvu.

Loš rezultat

Slab rezultat na strani Pariza pokušat će sljedeći tjedan popraviti francuska delegacija koja dolazi u London. Kako piše Reuters, u ponedjelja­k će se Valérie Pécresse, predsjedni­ca regionalno­g vijeća ÎledeFranc­e regije koja okružuje Pariz te predsjedni­k udruge francuske financijsk­e indu-

FRANKFURT SU ZA SADA IZABRALI GOLDMAN SACHS, CITIGROUP I LLOYDS, A PARIZ SAMO HSBC

strije Europlace, Gerard Mestrallet, susresti s predstavni­cima golemog američkog investicij­skog fonda BlackRock, banke Bank of America Merrill Lynch i ostalim financijaš­ima iz Citya kako bi im predstavil­i prednosti selidbe u francusku prijestoln­icu. Francusko ministarst­vo financija smatra kako su pariške prednosti razgranata mreža međunarodn­ih odvjetničk­ih tvrtki, činjenica da francuski financijsk­i regulator ima iskustva u nadzoru najvećih svjetskih banaka te da je u Parizu sjedište Europskog nadzornog tijela za vrijednosn­ice i tržište kapitala ESMA. Najveća prepreka je rigidno francusko radno zakonodavs­tvo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia