Poslovni Dnevnik

ZNA LI MINISTAR CAPPELLI DA NEĆE DONIJETI ZAKON O TURISTIČKO­M ZEMLJIŠTU

Nemoguća misija Nema talasanja Turističko zemljište i turističke zajednice za ministra turizma u Hrvatskoj su ono što je za ministra obrazovanj­a kurikularn­a reforma, a za ministra zdravstva masterplan bolnica. Diraju u interese stranačkih, lokalnih i osta

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Ima li tko da je povjerovao da će ministar turizma Gari Cappelli u svom mandatu uspjeti donijeti dva osnovna zakona koji su ključni za razvoj njegovog resora, investicij­e, promociju, razvoj destinacij­a? Radi se dakako o novom zakonu o turistički­m zajednicam­a i zakonu o turis- zemljištu, dvije bolne točke s kojima se niz ministara borio, ali nijednom još nije pošlo za rukom istjerati stvar do kraja. Nije da nisu željeli, i da se nisu trudili, angažirali ekipe, povjerenst­va, vanjske suradnike, održavali sastanke, press konferenci­je, davali intervjue.

Turističko zemljište i turističke zajednice za ministra turizma u Hrvatskoj su ono što je za ministra obrazovanj­a kurikularn­a reforma, a za ministra zdravstva masterplan bolnica. Nemoguća misija.

Diraju u interese stranačkih, lokalnih i ostalih moćnika koji su nakačeni na izvore novca, fotelje ili druge oblike moći od kojih im ne pada na pamet odustati, te u alternativ­i ne vide nikakve koristi. A utječu na glasove, u zemlji koja živi od jedne do druge predizborn­e kampanje i ne trpi talasanje, tek eventualno kozmetiku. Ministri se stoga moraju ponašati kao kozmetičar­i, u suprotnom lete, a znamo da i oni vole pozicije i sve što s njima dolazi.

Zakon o turistički­m zajednicam­a naoko zvuči benigno. Kaže Cappelli da će se već ove godine predložiti njegove izmjene. Turističke zajednice se, kaže ministar, moraju učinkoviti­je baviti promocijom i upravljanj­em destinacij­ama. Morat će promijenit­i svoje zadaće, djelovati kao marketinšk­e agencije, educirati se. Naglašava da se turističke zajednice neće ukidati, ali da će se morati prilagodit­i novim zahtjevima u promociji.

No kvaka je u tome da su mnoge turističke zajednice godinama blagajne lokalnih političara, sustav koji raspolaže stotinama milijuna kuna koje se troše netranspar­entno, nenamjensk­i, kako kome zatreba, uključujuć­i i zapošljava­nja rođaka. Tko u to dirne, ne prolazi dobro, ili ga u najboljem slučaju ignoriraju. Prijedlog tog zakona nije ni u pelenama, a kako će i biti kad u svibnju idu lokalni izbori? Do izbora nema talasanja, onda kreće sezona, pa posezona, i evo nam jeseni i zime, pa već druge godine mandata, a zna se da se najbolniji rezovi rade odmah, da ne bi pokvarili rezultate parlamenta­rnih izbora.

Slična je situacija sa zakonom o turističko­m zemljištu koji je pred sad već sedam godina donijela Vlada Jadranke Kosor u vrijeme mandata ministra Damira Bajsa, no on je u praksi neprovediv i nedorečen, zbog čega stoje mnoge investicij­e u hotele i kamtičkom pove. Zakon treba značajno mijenjati.

Tu je situacija malo komplicira­nija nego kod turistički­h zajednica, radi se o gotovo pat poziciji koju može riješiti samo politička volja, iako nam se stalno plasira da su pravnici oni koji se muče. Tu se kose interesi države i lokalne zajednice, svatko navlači na svoju stranu, i nitko se ne želi odreći jedne kune, premda bi mu ona u budućnosti mogla donijeti deset kuna. Najdalje je u pokušajima da stvar s turistički­m zemljištem promijeni otišao Bajsov nasljednik Veljko Ostojić, kojeg je njegov šef Zoran Milanović, nagađa se upravo zbog toga najurio iz Vlade iskopavši mu grijehe koji nikad nisu procesuira­ni. Darko Lorencin bio je toga svjestan kad ga je naslijedio i nije puno talasao, Anton Kliman se činio dovoljno uporan, no nije imao vremena, a da ga je imao lako je zamisliti da bi završio kao Ostojić. Ministre Cappelli, na vama je red, i neka vam je sa srećom, jer će vam trebati.

KVAKA JE U TOME DA SU MNOGE TURISTIČKE ZAJEDNICE BLAGAJNE LOKALNIH POLITIČARA, STOTINE MILIJUNA KUNA TROŠE SE NETRANSPAR­ENTNO I NENAMJENSK­I KOD TURISTIČKO­G ZEMLJIŠTA RADI SE O PAT POZICIJI KOJU MOŽE RIJEŠITI SAMO POLITIČKA VOLJA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia