Poslovni Dnevnik

Kineze privukla prava na Snoopyja

Novi vlasnik Prodaje se 80% tvrtke Peanuts

- TOMISLAV PILI

Kompanija Iconix Brand prodaje portfelj likova koje je kreirao Charles Schultz kako bi vratila dugove

Popularni likovi Snoopyja i Charlieja Browna uskoro bi mogli “progovorit­i” kineski jezik. Kako ekskluzivn­o doznaje Reuters, kompanija Iconix Brand Group istražuje mogućnost prodaje većinskog udjela u tvrtki Peanuts Worldwide koja drži prava na čuvene stripovske likove.

Za portfelj likova koji sadrži još i Lucy, Peppermint Patty i Pigpen zainteresi­rane su kineske kompanije. Međutim, potencijal­na prodaja privlači i ostale investitor­e koji žele povećati izloženost američkoj medijskoj imovini, ističu Reutersovi izvori.Potencijal­na prodaja Peanutsa dolazi svega tri mjeseca nakon što je poslije puna tri desetljeća korištenja osiguravaj­uća kompanija MetLife odustala od Peanutsovi­h likova kao maskota. To je bio značajan udarac za Iconix koji grca u dugovima od 1,29 milijardi dolara, prema podacima iz lanjskog rujna. Inače, tržišna vrijednost kompanije je 553 milijuna dolara.

Peanutsov portfelj još je uvijek tvornica novca. Naime, likovi pokojnog Charlesa Schultza čija obitelj posjeduje 20 posto udjela u kompaniji godišnje generiraju 30 milijuna dolara. Nakon gubitka ugovora s MetLifeom, novac još uvijek dolazi, među ostalima, od švicarskog Nestlea, trgovca odjećom Zara te kompanije Hallmark Cards. Iconix posjeduje 80 posto udjela u Peanutsu koji je kupio 2010. godine od kompanije E. W. Scripps za 175 milijuna dolara.

Osim Peanutsa, Iconix namjerava prodati i brend Strawberry Shortcake koji je utemeljen na liku koji je postao slavan tijekom 80ih godina kao lutka za djevojčice. Iconix je taj brend kupio prije dvije godine za 105 milijuna dolara. Prošle godine je prodao za 100 milijuna dolara brend Sharper Image kako bi malo ublažio teško breme duga.

 ?? REUTERS ?? Peanutsovi likovi godišnje donose 30 milijuna dolara
REUTERS Peanutsovi likovi godišnje donose 30 milijuna dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia