Poslovni Dnevnik

Starbucks iduće godine ulazi u domovinu espressa - Italiju

Prego, mister Američki lanac kafića planira otvoriti lokale u Milanu i Rimu

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Izvršni direktor Howard Schultz izjavio je kako se talijanske Starbuckse ne treba doživljava­ti kao prijetnju lokalnim kafićima

Ikona američkog poimanja ispijanja kave sljedeće godine dolazi u domovinu espressa Italiju. Kako navode američki mediji, lanac kafića Starbucks u drugom polu- godištu 2018. namjerava otvoriti svoje prve talijanske lokale u Milanu i Rimu, a kasnije se namjerava proširiti po cijeloj zemlji.

Veliki planovi

Prema tvrdnjama lista The Local, Starbucks ima velike planove u Italiji jer cilja otvoriti oko 300 kafića. Kako su izjavili iz Starbucksa, ako tržište dobro reagira, ekspanzija na talijansko­m tržištu trajala bi do 2023. godine. Prvi milanski Starbucks trebao je biti otvoren još ove godine, ali kašnjecija kompanija opravdava željom da odmah otvori nekoliko lokala. K tome, sljedeće bi godine u New Yorku trebao biti otvoren i najveći Starbucks na svijetu koji će se prostirati na 1858 četvornih metara.

Izvršni direktor Howard Schultz izjavio je New York Timesu kako postoji malo tržišta za koje je tako intimno vezan kao za Italiju. Naime, njegov posjet Milanu 1983. i ispijanje espressa u tamošnjim kafićima inspiriral­o ga je za stvaranje Starbuckso­va pristupa kulturi kafića. Za vođenje operativno­g poslovanja u Italiji Starbucks je odabrao 64godišnje­g Antonija Percassija, nekadašnju zvijezdu nogometnog kluba Atalanta, a sada poduzetnik­a.

Poštivat će lokalne navade

Slično svojim kafićima u Francuskoj i Njemačkoj, tako će i talijanski Starbucksi odražavati lokalne navade ispijanja kave. Tako će postojati prostor za stajanje, a Starbucks je najavio kako će prodavati posebnu mješavinu kave prilagođen­u talijansko­m nepcu. Osim toga, globalni lanac kafeterija prilagodit će i cijene kako bi bio konkurenta­n. Naime, cijene šalice espressa u Italiji obično se kreću oko eura. No, Schultz je napomenuo kako se na dolazak Starbucksa ne treba gledati kao na prijetnju. “Ne dolazimo kako bi Talijane učili kuhati kavu ništa takvoga. Moramo zaslužiti poštovanje”, kazao je Schultz.

 ?? REUTERS ?? Prvi kafić u Milanu trebao je biti otvoren još ove godine
REUTERS Prvi kafić u Milanu trebao je biti otvoren još ove godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia