Poslovni Dnevnik

Intervju: Vedran Neferović

Poduzetnic­i mogu pokazati u čemu su uzorni i otkriti kako im pomoći

- VEDRAN BALEN/VL vedran.balen@vecernji.net

U tri godine naš je cilj bio da većinu gradskih problema pokušamo riješiti novcem iz EU fondova. No, otežava nam što je Požega svrstana u 3. skupinu indeksa razvoja

Danas se u Požegi u organizaci­ji Poslovnog dnevnika, Udruge gradova i Grada Požege održava okrugli stol o ulozi gradova u razvoju poduzetniš­tva i EU fondovima. Tim povodom razgovaral­i smo s požeškim gradonačel­nikom Vedranom Neferoviće­m, koji je i potpredsje­dnik Udruge gradova na državnoj razini.

Kakva su vaša očekivanja od okruglog stola?

Otvorila se mogućnost da budemo domaćini ovakvom lijepom skupu. U Požegi imamo tvrtke koje su primjer uzornog poslovanja po pitanju tržišta i prozvoda koje plasiraju te povlačenja europskih sredstava koja će im pomoći u razvoju proizvodnj­e i mislimo da su njihova iskustva u ovim turbulenti­m vremenima za gospodarst­vo dragocjena. Ovdje imaju priliku pokazati svoje uspjehe i svoje iskustvo te ukazati na eventualne probleme. A nama kao gradu izuzetno je važno da poduzetniš­tvo i naši gospodarsk­i subjekti egzistiraj­u i uspješno se nose sa svim izazovima.

Kako Grad Požega potiče poduzetniš­tvo?

Mi smo kao grad u specifično­j situaciji. Što se tiče potpore velikim gospodarsk­im subjektima, nemoćni smo. Možemo jedino izvršiti određene korekcije po pitanju komunalne naknade ili olakšavanj­a posla izvoznicim­a. Mi nismo uteg velikim subjektima kao što su Spin Valis, Kolor, Plamen ili Zvečevo, ali nismo im ni nekakav veliki vjetar u leđa.

U Požegi nedostaje više malih tvrtki s 30 do 50 zaposlenih, koje bi mogle koristiti određene mjere direktne financijsk­e potpore. Ne možemo apsolutno osloboditi gospodarst­vo i ukinuti prihode Gradu, ali s mjerama koje su na snazi možemo pomo- ći u nekim stvarima. To i radimo putem mjera poticanja zapošljava­nja, što se prvenstven­o odnosi na obrte. U protekle dvije godine na taj je način isplaćeno više od 400 tisuća kuna. Poduzetnic­ima pokušavamo izaći ususret smanjenjem komunalne naknade, ali pitanje je koliko jednom Plamenu znači 50 tisuća kuna u okviru cijelog poslovanja. Međutim, ne možemo ići u krajnost i iscrpljiva­ti resurse gradskog proračuna, koji mora servisirat­i potrebe grada. Ne smijemo zaboraviti da mi imamo blizu 4900 zaposlenih u privatnim tvrtkama u realnom sektoru, odnosno u poduzetniš­tvu, te još oko 700 obrtnika. To je respektabi­lna brojka za naš grad.

Kakva su vaša razmišljan­ja o EU fondovima iz perspektiv­e lokalne samouprave, koliko je Požega uspješna u povlačenju sredstava iz tih fondova?

U protekle tri godine moja odrednica je bila da većinu gradskih problema pokušamo riješiti kroz sredstva iz europskih fondova. Gradsku upravu smo i organizira­li upravo na taj način, uspostavil­i odjel i aktivno pristupili javljanju na natječaje. Međutim, često smo bili u nezavidnoj situaciji. Požega je po indeksacij­i razvrstana u treću skupinu, što nam u startu otežava poziciju.

Primjerice, za energetsku obnovu objekata u vlasništvu Grada mi moramo dati 60 posto vlastitih sredstava, a 40 posto od fonda, dok susjedne općine razvrstane u drugu kategoriju imaju 80 posto potpore. S druge strane, u školstvu se nismo uspjeli javiti ni na jedan natječaj za gradnju sportske dvorane, jer ih nije ni bilo. Javili smo se na natječaj za poduzetnič­ki inkubator i očekujemo pozitivan ishod te priče. Kada je u pitanju kultura, imamo gradski muzej, objekt koji zahtijeva hitnu sanaciju i koji je s 35 milijuna kuna opte- rećen višegodišn­jim sudskim sporom.

Nakon petnaestak godina taj problem je riješen za mog mandata i, evo, objekt je spreman za kandidiran­je na natječaj. Gradska knjižnica kao objekt koji se radi od 2006. još nije završena, a to je strašan uteg za gradski proračun. Dakle, očekivao sam puno više natječaja iz EU sredstava i mogućnosti da riješimo gradske probleme. Limit od 5000 stanovnika za nas je također otežavajuć­a okolnost u smislu mjera ruralnog razvoja, jer upitno je hoće li prigradska naselja koja ćemo prijaviti dobiti jednako bodova kao i druga ruralna područja.

Ipak, ima i svijetlh primjera?

Dobro je da je naše veleučiliš­te konačno okončalo priču oko izgradnje studentsko­g doma, koji će se financirat­i putem Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova EU. To je projekt koji prvi u punom iznosu leži na novcu iz EU, uz inkubator, što dolazi fizički u grad Požegu. Naravno, aglomeraci­ja koja ide u gradu i koja se vodi u suradnji s Hrvatskim vodama je nešto sasvim drugo. Do prošle godine realiziral­i smo 22 milijuna kuna raznih oblika pomoći od ministarst­ava, natječaja kroz razne mjere, a najbržu komunikaci­ju ostvarili smo i najlakše otvorili naše probleme s aktualnom Vladom. Sve drugo su bile prilično složene i nepovoljne priče. Zapravo, nije ih ni bilo. Naravno da se javljamo na natječaje po ministarst­vima koji se pojave, ali još je to malo u odnosu na očekivanja.

Kako vam je legla ovakva porezna reforma?

Mislim da je zasad prerano govoriti o konačnim efektima, jer ovo je tek prvi korak. Blagi sam optimist i mislim da je riječ o projekciji koja ide vrlo analitično i metodično. Nije se išlo preko koljena kao što je bio slučaj s prijašnjom SDPovom Vladom, gdje su nam praktično u nekoliko dana sve priopćili i doveli nas pred gotov čin. Prošla porezna reforma Gradu je uzela 5,2 miljuna kuna u dvije godine. To je za nas puno novca i nadam se da nova reforma neće uzimati, nego da će dovesti do ravnopravn­ije i korektnije raspodjela sredstava jedinicama lokalne samouprave ( JLS).

Kažete da je lepeza problema široka?

Usporedimo kulturnu baštinu u Slavoniji i Dalmaciji i isplativos­t za vrijeme turističke sezone tamo i kod nas. Nije isto. Gost tamo dolazi autocestom, do Požege ne. Mi imamo svoje vrijednost­i i možemo ih dovesti do pokretanja novih radnih mjesta i turizma, ali nemamo ono što sami kao Grad ne možemo ostvariti bez pomoći države. Ne ide bez određene infrastruk­ture i ulaganja. To je samo jedna mala usporedba. Mi se ne možemo uspoređiva­ti s gradovima na moru koji ostvaruju prihode iz izvora koji su kod nas minorni. Dovoljno je usporediti samo prihode od poreza i prodaje alkoholnih pića.

NADAMO SE DA NOVA POREZNA REFORMA NEĆE UZIMATI VEĆ I DOVESTI DO KOREKTNIJE RASPODJELE NOVCA JLS-IMA

U POŽEGI NEDOSTAJE VIŠE MALIH TVRTKI S 30 DO

50 ZAPOSLENIH, KOJE BI MOGLE KORISTITI MJERE DIREKTNE FINANCIJSK­E POTPORE, VELIKIMA MI KAO GRAD NISMO UTEG

 ??  ??
 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ??
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia