Poslovni Dnevnik

Startup koji u 2017. očekuje rast do 60 posto

Tim koji prijevozni­cima nudi rješenje za digitaliza­ciju lani je broj korisnika povećao pet puta na 500.000

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

GetByBus Tim koji prijevozni­cima nudi rješenje za digitaliza­ciju lani je broj korisnika povećao pet puta na 500.000

Tri autobusne kompanije već testiraju naš sustav koji će putnicima u autobusnom prometu u cijelosti digitalizi­rati putne karte, kaže Dagelić

Hrvatski startup GetByBus lani je imao 500.000 korisnika, pet puta više nego godinu prije. Da li su toliko porasli i prihodi njegovi osnivači Danac Morten Smalby i Hrvat Ante Dagelić zasad ne otkrivaju. No, GetByBus je već u prvoj godini poslovanja, 2014. bio profitabil­an. Tada je, prema podacima Fine tvrtka Sol Itum, koja upravlja tim servisom, imala prihod od 403,3 tisuća kuna uz neto dobit od 104,6 tisuće. Godinu kasnije prihod je narastao na 2,38 milijuna kuna i neto dobit od 517 tisuća kuna.

Ante Dagelić, koji je i tehnički direktor, kaže da 2017. pripremaju još veći odmak. Cilj im je u okviru svog posla, a to je unapređenj­e autobusnog prometa, poboljšati konkurentn­ost hrvatskog turizma.

“Tri autobusne kompanije već testiraju sustav koji će putnicima u autobusnom prometu u cijelosti digitalizi­rati put- ne karte, tako da kartu ne samo da će moći kupiti preko mobitela, već će je preko mobitela moći i potvrditi. Naravno, zbog zakona printanje karata bit će u autobusu”, kaže Dagelić. Dodaje da su razvi- li i novu uslugu kojom žele u cijelosti digitalizi­rati prodaju karata u autobusima u Hrvatskoj, posebno na otocima. Novo rješenje TicketShop koristit će poslovni model Googleova Adwordsa, odnosno naplaćivat će se isključivo kroz proviziju po transakcij­i.

“Želimo s TicketShop­om ponuditi prijevozni­cima cjelovito i besplatno rješenje za menadžment i prodaju autobusnih karata, koje u kombinacij­i s mogućnošću skeniranja mobitelom, će napokon dovesti do digitaliza­cije prodaje karata na otocima i drugim područjima gdje to dosad nije bilo moguće”, kaže Dagelić.

Morten Smalby, kaže da su u tri godine postali lider u digitaliza­ciji autobusnih linija u Hrvatskoj i regiji te se proširili na srednju i istočnu Europu. Lani su tako ušli na tržišta Njemačke, Italije, Švicarske, Austrije, Poljske i Češke.

“Iza nas je najbolja godina do sada i vrlo smo zadovoljni rezultatom. Prethodna je godina bila rekordna i po broju posjetitel­ja naših stranica, pa smo tako u 2016. prešli brojku od 6 milijuna, dok ove godine očekujemo preko 10 milijuna posjetitel­ja te rast prodaje od 5060 posto”, kaže Smalby.

Dodaje da je rastu u prošloj godini pomoglo to što surađuju s agregatori­ma podataka putem kojih mogu ponuditi abutobusne karte u cijeloj Europi te da su dobili prve izravne partnere na vanjskim tržištima. Navodi da usto već tri godine zaredom razvijaju mrežu partnera u cijeloj regiji što se u 2016. osjetilo i u prodaji. “Prisutni smo u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, a upravo smo ugovorili suradnju i u Srbiji i Makedoniji”, kaže Smalby.

Navodi da je digitalna transforma­cija autobusnog prijevoza privukla niz konkurenat­a. Jednog od njih imaju i na domaćem terenu, hrvatski startup Vollo. Smalby kaže da je riječ o vrlo kompetitiv­nom tržištu na kojem su neki startupi dobili investicij­e i po 100 milijuna eura.

“Zato smo lani izašli sa svojim uslugama izvan regije i sad nam je cilj pokriti što više europskog tržišta. Već danas preko nas možete kupiti kartu od Frankfurta do Berlina ili Praga”, zaključuje Smalby.

ŽELIMO DIGITALIZI­RATI PRODAJU KARATA U AUTOBUSIMA U RH, POSEBNO NA OTOCIMA, KAŽE SMALBY

 ?? IVO ČAGALJ/PIXSELL ?? Ante Dagelić, suosnivač GetByBusa
IVO ČAGALJ/PIXSELL Ante Dagelić, suosnivač GetByBusa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia