Poslovni Dnevnik

LEASING NE TREBA PLAĆATI RATE AKO JE AUTO IMAO TOTALKU ILI JE UKRADEN

Pobjeda korisnika Visoki trgovački sud potvrdio da su nezakonito naplaćival­e rate uslijed štete ili krađe vozila

- LIDIJA KISELJAK/VL

je na isti način nezakonito naplaćen iznos, da potraže zaštitu pred sudom i pokrenu postupke radi povrata iznosa.

Odvjetnik Damjan Krivić iz odvjetničk­e kuće Gugić&Kovačić, zastupnika Brittona, dobio je još prije tri godine prve sudske sporove protiv dviju leasing kuća.

Tada je već donesena prvostupan­jska presuda da korisnici operativno­g leasinga ne moraju plaćati rate leasinga ako se tijekom trajanja ugovora dogodila krađa, odnosno totalna šteta na vozilu, a za koju korisnik leasinga nije kriv. Praksa je sada, naime, takva da kod ugovora o operativno­m leasingu leasing kuće ostaju vlasnice vozila, u slučaju krađe ili totalne štete osiguranje im daje novac, no korisnik leasinga do isteka ugovora i dalje, kod nekih leasing kuća, mora plaćati preostale rate leasinga, eventualno tek nešto umanjene.

U Europi drugačije

U drugim zemljama nije tako, pa su nam tako u tvrtki Britton rekli da su im u inozemstvu u istom slučaju ponudili zamjensko vozilo. Neki su već i ranije pokušavali u slučaju krađe ili uništenja vozila raskinuti ugovor s leasing kućama, no obrazložen­o im je da je to nemoguće, te da spor na sudu ne bi mogli dobiti.

Međutim, odvjetnici su već tada rekli da potpisani opći uvjeti ne moraju biti zakoniti. A to se nakon odluke Visokoga trgovačkog suda pokazalo i točnim. Nezakoniti­m je Visoki trgovački sud proglasio odredbe prema ‘kojima se šteta vlasnika vozila (leasing društva) nastala krađom vozila ili totalnom štetom na vozilu uslijed sudara utvrđuje u visini knjigovods­tvene vrijednost­i ugovora o leasingu (zbroj svih preostalih rata do isteka ugovorenog leasinga), bez obzira na krivnju (odgovornos­t) korisnika leasinga’, te na odredbe kojima se ‘obveza naknade takve štete vlasnika vozila (leasing društva) u konačnici prenosi na korisnika leasinga, bez obzira na krivnju (odgovornos­t) korisnika leasinga’.

 ?? D. URUKALOVIĆ/ ?? Leasing kuće su tvrdile da se opći uvjeti ugovora ne mogu mijenjati
D. URUKALOVIĆ/ Leasing kuće su tvrdile da se opći uvjeti ugovora ne mogu mijenjati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia