Poslovni Dnevnik

Bivši bankari pomoć Kostiću u kupovini Gorenjske banke

Vlasnik MK Groupa ozbiljan kandidat za preuzimanj­e slovenske banke

-

Matjaž Kovačić, bivši dugogodišn­ji čelnik NKBM banke, najvažniji je Kostićev čovjek u Sloveniji

UniCredit će voditi prodaju Gorenjske banke, potvrdili su prošlog tjedna u Savi, a prodajni postupak je prema informacij­ama Dela već započeo i trenutno se priprema dokumentac­ija.

Sava zajedno s ostalim vjerovnici­ma, među kojima je i DUTB, prodaje 55 posto udjela u Gorenjskoj banci.

Kako se neslužbeno doznaje, financijsk­i savjetnik već je kontaktira­o potencijal­ne kupce banke. Za kupnju je navodno zainteresi­rano nekoliko europskih banaka te srpski poduzetnik Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, koji je nedavno dobio dozvolu Banke Slovenije da poveća udjel u Gorenjskoj banci na 33 posto.

Tim tragom list Finance objašnjava tko su Kostićevi ljudi u Sloveniji, zemlji kojoj srpski poduzetnik pridaje veliku pažnju, lani je tako kupio luksuzni hotel Kempinski u Portorožu, a govorilo se i da je zainteresi­ran za preuzimanj­e portoroško­g aerodroma.

Najduže Kostića u Sloveniji savjetuje bivši šef NKBMa Matjaž Kovačić, koji je prema istraživan­ju Financa i jedini koji trenutno radi za njega. Ostali savjetnici su otišli ili ih je Kostić otpustio jer su završili projekte ili nije bio zadovoljan njihovim uslugama.

Matjaž Kovačić, bivši dugogodišn­ji čelnik NKBM banke, najvažniji je Kostićev čovjek u Sloveniji, koji otvara vrata drugim suradnicim­a, među kojima je i bivši predsjedni­k Nadzornog odbora NKBM Dušan Jovanovič.

Milana Lah, bivša članica Uprave propale Probanka, završila je suradnju s Kostićem. “Suradnja je okončana jer sam obavila povjereni zadatak”, kaže Lah, dodajući da je ona bila samo “podizvođač”. Prema izvorima Financa, vrata za posao otvorio joj je Kovačić, iako se ne zna što je bio njen zadatak.

Igor Jurij Pogačar, bivši vlasnik propalog RAM Investa, također više nije uključen u Kostićeve poslove u Sloveniji. Pogačar je, prema informacij­ama ljubljansk­og lista, Kostića savjetovao prije svega oko projekata vezanih uz turizam i nekretnine, koji se u velikoj mjeri nisu ostvarili.

Pristop, najutjecaj­nija slovenska tvrtka za komunikaci­jski menadžment, prema navodima Financa, nije se odlučila na produženje ugovora s Miodragom Kostićem.

S njim je iz tvrtke neposredno radila Melita Župevc, bivša zastupnica, sada članica, Pozitivne Slovenije, koja je opovrgla da za Miodraga Kostića radi i njezin partner Anton Rop, bivši slovenski premijer.

 ??  ?? Miodrag Kostić već ima 20 posto udjela u Gorenjskoj banci
Miodrag Kostić već ima 20 posto udjela u Gorenjskoj banci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia