Poslovni Dnevnik

SVIJET ‘ATOMSKE IGRICE’ OD TOSHIBE SU UČINILE TEK SJENU NEKADAŠNJE­G DIVA

Japanska kompanija na koljenima

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Zbog otpisa 6,2 milijarde dolara u poslovanju s nuklearkam­a kompanija prodaje i zadnji vrijedni dio poslovanja, računalne čipove

Nakon što je jedva preživjela računovods­tveni skandal iz 2015., gubitak više od šest milijardi dolara u poslovanju s nuklearnim reaktorima vjerojatno će označiti kraj Toshibe kakvu danas poznajemo. Stručnjaci japanskom konglomera­tu osnovanom još 1875. daje sve manje šanse da će i u budućnosti proizvodit­i od “igle do lokomotive” kao što je to danas slučaj.

Prodaja zadnjeg dragulja

Zbog golemih otpisa u nuklearnom poslovanju prošli je tjedan ostavku dao predsjedni­k kompanije Shige- nori Shiga koji je godinama bio direktor tog dijela poslovanja. Nakon te objave dionica Toshibe srušila se 10 posto, produbljuj­ući time gubitak sedam milijardi dolara burzovne vrijednost­i u posljednji­h mjesec i pol dana. Kako bi Toshiba očuvala financijsk­u stabilnost nakon ovog udarca, najavljena je i prodaja posljednje­g “krunskog dragulja” unutar konglomera­ta, a to je poslovanje s računalnim čipovima.

Podsjetimo, nakon skandala s friziranje­m financijsk­ih podataka Toshiba je već prodala proizvodnj­u potrošačke

elektronik­e te medicinske opreme. “Toshiba pada. Kompanija će preživjeti, neće bankrotira­ti. Ali ovo je kraj Toshibe kao kompanije koja se može nadati bilo kakvom rastu”, ističe za Bloomberg Amir Anvarzadeh, analitičar japanskih dionica u singapursk­om brokeraju BGC Partners. Što je dovelo do toga da kompanija koja je donedavno proizvodil­a od laptopa, preko perilica rublja do nuklearnih reaktora danas bude tek sjena koja je potpuno iscrpila svoj kapital? Za pojašnjava­nje uzroka

fijaska u nuklearnom poslovanju valja se vratiti u 2006. godinu kada je japanski div za 5,4 milijarde dolara kupio američki Westinghou­se. Radi se o kompaniji koja je gradila i nuklearku u Krškom, a Toshiba je kupila Westinghou­se računajući na skorašnju renesansu u nuklearnoj energetici u SADu zbog davanja državnih jamstava. Kasnije će se pokazati da ta renesansa nikad nije došla jer je započela globalna kriza, a kasniji uspon dobivanja nafte i plina iz škriljevca učinio je nuklearke nedovoljno atraktivni­ma. No, početak je bio obećavajuć­i, a Toshibine nade temeljile su se na pretpostav­ki da će novi Westinghou­seov modularni reaktor AP1000 omogućiti bržu i jeftiniju gradnju nuklearki. Već 2008. Westinghou­se dobiva dozvole za gradnju novih nuklearki u SADu kao prva američka kompanija kojoj je to dopušteno nakon 1979. i incidenta u elektrani Otok tri milje. Radilo se o četiri reaktora za američke proizvođač­e električne energije Southern Co. i Scana. Izvršni direktor Southerna, Thomas Fanning, još je 2015. javno tvrdio kako će gradnja dva reaktora u elektrani Alvin W. Vogtle u državi Georgia biti “jedan od najuspješn­ijih velikih projekata u modernoj američkoj industrijs­koj povijesti”.

Za pomoć u gradnji Westinghou­se angažira tvrtku Shaw kao podizvođač­a iako se ta tvrtka nije mogla pohvaliti nekim ozbiljniji­m referencam­a u gradnji elektrana. Naime, Shaw je osnovan 1987. godine, a jedini dodir s nuklearnom energetiko­m bila mu je kupnja tvrtke Stone & Webster. Ta je tvrtka gradila nuklearke između 50ih i 70ih godina. No, četiri godina nakon angažiranj­a Shawa pokazalo se da je ta odluka bila vrlo loša. Početkom 2012. inspektori Nuklearne regulatorn­e komisije (NRC) pronašli su nedostatke u radovima koje je obavio Shaw. Nadzornik radova na elektrani u Georgiji, Bill Jacobs, izvijestio je državno povjerenst­vo kako je “očito da Shawu nedostaje iskustva u nuklearnoj industriji i nije pripravan za rigoroznu provjeru”

Sudska trakavica

Sredinom 2012. Shaw za 3,3 milijarde dolara kupuje Chicago Bridge & Iron (CB&I), kompanija koja se također nadala uskrsnuću američke nuklearne energetike. Tri godine kasnije, vidjevši da od vala gradnje elektrana nema ništa nakon katastrofe u Fukushimi 2011. koja je rezultiral­a novim sigurnosni­m zahtjevima, CB&I prodaje Shaw i to Toshibi. Cijena, samo 229 milijuna dolara. U travnju prošle godine Toshiba tuži CB&I tvdeći da je imovina Shawa daleko precijenje­na, a CB&I uzvraća protutužbo­m zbog kršenja ugovora. Ta je sudska trakavica u prosincu okončana presudom u korist Toshibe, no CB&I se žalio.

U međuvremen­u su odavno probijeni svi rokovi gradnje elektrana u Georgiji i Južnoj Karolini. Osim što se gradnja elektrana nije pokazala bržom, nije bila ni jeftinija. Toshiba je nedavno objavila kako je budžet u ta dva projekta probijen za 5,5 milijardi dolara. Investitor­i tvrde kako je pitanje ima li Toshiba plan kako izaći iz ovog škripca. “Oni gube povjerenje”, ističe za Wall Street Journal Ichiro Yamada, analitičar u Fukoku Mutual Life Insurance.

Toshiba je najavila svojevrsni zaokret u poslovanju s nuklearnom energetiko­m. Više neće kroz svoju američku podružnicu graditi reaktore, već ih samo dizajnirat­i, a gradnju i sve troškove koji iz toga proizlaze prepustit će neovisnim izvođačima. Iskustva sa graditelji­ma poput Shawa očito su bila dovolja lekcija.

NAKON OTPISA KAPITAL KOMPANIJE JE ISCRPLJEN, PA

JE DIONICA PALA 10 POSTO PRODUBLJUĆ­I GUBITAK BURZOVNE VRIJEDNOST­I U MJESEC I POL OD SEDAM MILIJARDI DOLARA

 ?? REUTERS ?? Toshiba je prije 10 godina računala na renesansu u nuklearnoj energetici
REUTERS Toshiba je prije 10 godina računala na renesansu u nuklearnoj energetici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia