Poslovni Dnevnik

Vučić želi stvaranje carinske unije na Zapadnom Balkanu

Srpski premijer zagovara unaprijeđe­nje trgovine i logistike u zemljama regije

-

Srbija i Makedonija imale koristi od investicij­a u automobils­ku i elektronič­ku industriju

Za ekonomije Zapadnog Balkana, integracij­a trgovine i prometa je najizravni­ji put za napredak, tvrdi premijer Srbije Aleksandar Vučić u projektu kojim inicira uspostavlj­anje carinske unije u toj regiji koja obuhvaća zemlje bivše Jugoslavij­e bez Slovenije i Hrvatske, koje su ušle u EU, ali dodajući Albaniju.

Povećanje izvoza

S tom inicijativ­om Vučić, koji je već počeo kampanju za predsjedni­čke izbore u Srbiji, iako još nisu raspisani, upoznao je austrijsko­g kancelara Christiana Kerna, a s premijerim­a Bosne i Hercegovin­e i Albanije, Denisom Zvizdićem i Edijem Ramom, obavio prve konzultaci­je, javlja RTS.

“Prošlost, sadašnjost i budućnost članica Zapadnog Balkana neodvojivo je povezana sa zemljama Europske unije, a veća ekonomska integracij­a unutar Zapadnog Balkana, kao i između Zapadnog Balkana i EU, predstavlj­a važan korak u tom pravcu”, navodi Vučić u tom dokumentu, u koji je Tanjug imao uvid.

Stvaranje carinske unije u regiji, inicijativ­a koju je pokrenuo premijer Aleksandar Vučić, značajno bi povećala izvoz svake zemlje pojedinačn­o, kaže Rasim Ljajić, potpredsje­dnik srpske vlade i ministar trgovine.

Premijer Vučić je ukazao kako se čini da je, unatoč koristima koje je donijela Cefta, trgovina između šest učesnica sporazuma i EU i dalje ispod potencijal­a. Procenjuje se da je uvoz iz EU ispod mogućnosti između 18 i 33% posto, a izvoz između članica Cefte još je ispod svog pravog potencijal­a.

U svijetu globalnog lanca proizvodnj­e, regionalna integracij­a pruža mogućnost malim ekonomijam­a da se bolje integriraj­u na izvoznim tržištima, objašnjava Vučić, dodajući da su zemlje Zapadnog Balkana, posebno Srbija i Makedonija, imale koristi od investicij­a u automobils­ku i elektronič­ku industriju.

Problemi na granicama

Srpski premijer ukazuje da bi ekonomije Zapadnog Balkana trebale unaprijedi­ti trgovini i logistiku i da moraju postati centar za regionalnu i globalnu trgovinu. Problemi na granicama ili pretjerana državna birokracij­a ključni su uzroci činjenice da je trgovina regije ispod svog potencijal­a. Jednodnevn­o odlaganje smanjuje izvoznu vrijednost većine robe za jedan postotak, prema izvještaju Svjetske banke iz 2016. godine, a kada je riječ o poljoprivr­ednim proizvodim­a, koji su od velikog značaja za Zapadni Balkan, taj gubitak iznosi čak 7 posto, objašnjava Vučić.

Također, Zapadnom Balkanu je potreban visoko kvalitetan prometni infrastruk­turni sustav kako bi došlo do povećanja trgovinske i regionalne integracij­e s Europskom unijom. Transport i logistika takođe mogu povećati trgovinu tako što bi se isporuka robe učinila jednostavn­ijom, bržom i sigurnijom.

 ?? FOTOLIA ?? Regionalna integracij­a daje mogućnost malim ekonomijam­a da se bolje integriraj­u na izvoznim tržištima
FOTOLIA Regionalna integracij­a daje mogućnost malim ekonomijam­a da se bolje integriraj­u na izvoznim tržištima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia