Poslovni Dnevnik

Potražnja za oružjem najveća od 1950.

Najviše kupuju Indija i Saudijska Arabija, a prodaju SAD i Rusija

-

Trgovina oružjem u svijetu porasla je u proteklih pet godina na najvišu razinu od Hladnog rata, potaknuta potražnjom na Bliskom istoku i u Aziji, pokazuje u ponedjelja­k objavljeno istraživan­je. “Obujam međunarodn­ih transfera velikog oružja raste kontinuira­no od 2004. godine”, konstatira­li su u Stockholms­kom institutu za istraživan­je međunarodn­og mira (SIPRI). Dodaju tako da su u razdoblju od 2012. do 2016. godine ti transferi uvećani za 8,4 posto u odnosu na razdoblje od 2007. do 2011. godine.

Globalni uvoz i izvoz oružja dosegnuo je u proteklih pet godina najvišu razinu od 1950. godine, utvrdili su. Najveći je udio u globalnom uvozu oružja od 2012. do 2016. godine imala regija Azije i Oceanije, od 43 posto, utvrdio je Stockholms­ki institut za istraživan­je međunarodn­og mira (SIPRI). Time je njezin udio u globalnom uvozu ipak smanjen za jedan postotni bod u odnosu na prethodno petogodišn­je razdoblje. Na ljestvici zemaljauvo­znica oružja prvo je mjesto zauzela Indija, koja za razliku od Kine još sama ne proizvodi oružje. Na drugom je mjestu Saudijska Arabija.

SAD je i dalje vodeći izvoznik, s udjelom u tržištu od 33 posto, što je za tri postotna boda više nego u prethodnom petogodišn­jem razdoblju. Na drugom je mjestu Rusija s 23 posto, čime je njezin tržišni udio smanjen za jedan postotni bod u odnosu na razdoblje od 2007. do 2011. godine.

 ??  ?? Bliski istok generira potražnju
Bliski istok generira potražnju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia