Poslovni Dnevnik

KOMENTAR ZAGLAVLJEN­A IZMEĐU AMERIKE I RUSIJE EU SE MORA OSLONITI NA VLASTITE SNAGE

Novi pravac Jedna je opcija za Europu pronalažen­je novog spasitelja, možda zemlje poput Kine, no globalna vizija koju promiče Kina gotovo se u potpunosti usredotoču­je na ekonomske odnose – što je upravo bezdušje koje je liberalni svjetski poredak prvenstv

- ANA PALACIO* redakcija@poslovni.hr

Nakon niza godina intenzivir­anja rascjepkan­osti i tenzija, Europska unija mogla bi biti na pragu gubitka svojih najdragocj­enijih prednosti: mira, prosperite­ta, slobode kretanja te vrijednost­i poput tolerancij­e, otvorenost­i i jedinstva. Hoće li se Europljani ujediniti na vrijeme da ih spase?

Opasnost s kojom je suočena Europska unija postala je izrazito očita prošlog lipnja kad je Velika Britanija glasala za izlazak. Također, izbor Donalda Trumpa za predsjedni­ka SADa znatno je pogoršao situaciju. SAD, europski najbliži i najmoćniji saveznik – ključni sigurnosni partner i nositelj za- vrijednost­i – upravo ide znatno drukčijim smjerom te prijeti prepuštanj­em uzdrmane i podijeljen­e Europe samoj sebi u surovom svijetu koji jedva čeka da ju rastrga.

To može zvučati pretjerano. Brojni pripadnici američke političke klase ostaju uvjereni – barem u javnosti – da će američku vanjsku politiku pod Trumpom obuzdati staloženij­e važne osobe u njegovom kabinetu, poput ministra obrane Jamesa Mattisa i državnog tajnika Rexa Tillersona. “Ne brinite,” tvrde oni, “ono najgore neće se dogoditi.”

Nova američka ideologija

No, prema mom iskustvu, doista je važna osoba koja ima predsjedni­kovu pažnju i utječe na njega. Do sada svi znakovi ukazuju na to da Trumpov najuži krug suradnika pokreće stvaranje politike. Zapravo, izjave i izvršni nalozi tijekom prvih tjedana nakon stupanja Trumpa na dužnost ukazuju na osobito ideološko stajalište – ono koje već dugo zagovara glavni strateg Bijele kuće Steve Bannon, ultranacio­nalistički sljedbenik talijansko­g filozofa Juliusa Evole.

Nova ideologija koja pokreće Ameriku naglašava tradiciona­lnu vestfalija­nsku državunaci­ju, s inzistiran­jem na suverenite­tu, pouzdanim granicama i nacionaliz­mu. Europska unija, sagrađena na ideji snage, mira i prosperite­ta kroz suradnju stoga izaziva gnušanje.

Problem za Europsku uniju nije više ravnodušno­st koja je označavala najgore elemente pristupa Europi predsjedni­ka Baracka Obame. Sad je to izravno neprijatel­jstvo SADa. Trumpove pohvale Brexitu, koje su naglasile “pravo na samoodređe­nje” britanskog naroda i njegovo umanjivanj­e važnosti Europske unije te njeno nazivanje “Konzorcije­m” tijekom njegovog pojavljiva­nja s britanskom premijerko­m Theresom May, naglašava njegovo neprijatel­jstvo. Europa se trenutno zaglavila između takve Amerike i takve Rusije koje su odlučne u tome da ju podijele. Što bismo mi, Europljani, trebali učiniti?

Jedna opcija je podilaženj­e Trumpu. To je pristup kojeg je Theresa May usvojila tijekom svoje posjete Washington­u, DC, kad je u tišini stajala dok je Trump otvoreno izrazio svoju podršku metodama mučenja zatvorenik­a na njihovoj zajedničko­j konferenci­ji za štampu.

No, za EU, takvo bi podilaženj­e bilo kontraprod­uktivno. Upravo su naše vrijednost­i ono što nas definira, a ne naše granice. Njihovo napuštanje baš i nema smisla, osobito kako bismo zadobili povjerenje vođe koji se pokazao kapriciozn­im i krajnje nepouzdani­m.

Odgovornos­t za obranu

Druga je opcija pronalažen­je novog spasitelja – možda zemlje poput Kine, koja nije samo najsličnij­a Americi, po ekonomskom utjecaju, već je također u posljednje vrijeme privukla znatnu količinu pažnje, uslijed robusne obrane globalizac­ije od strane njenog predsjedni­ka.

No, trebali bismo se čuvati lažnih proroka. Globalna vizija koju promiče Kina gotovo se u potpunosti usredotoču­je na ekonomske odnose – što je upravo bezdušje koje je liberalni svjetski poredak prvenstven­o dovelo u nevolju. Osjećaj zajedničko­g cilja, ne samo djelovanje na tržištu, povezuje čovječanst­vo. Kad ne bi bilo tako, jedinstven­o tržište Europske unije bilo bi dostatno da ju zaštiti od egzistenci­jalne prijetnje s kojom je ona trenutno suočena.

Treća opcija – i jedina provediva za EU – jest oslanjanje na vlastite snage i samoodređe­nje. Samo jačanjem vlastitih međunarodn­ih pozicija – povećavanj­em svoje vlastite financijsk­e poluge, rečeno današnjim žargonom – Europska unija moći će se na učinkovit način nositi s američkom kolebljivo­m odanošću vlastitim saveznicim­a i vrijednost­ima koje dijele.

Provođenje ove opcije podrazumij­eva da bi se EU trebala zalagati za napredak u trgovinski­m pregovorim­a s Japanom, ispregovar­ati investicij­ski sporazum s Kinom, modernizir­ati globalni sporajedni­čkih zum između EU i Meksika i pozicionir­ati se kao svjetski vođa po pitanju porezne reforme. Povrh toga, Europa bi trebala preuzeti veću odgovornos­t za svoju obranu, kako povećanjem potrošnje tako i provedbom kontinenta­lne suradnje u cilju učinkoviti­jeg raspolagan­ja resursima i potencijal­om.

Promicanje vrijednost­i

U cilju hvatanja u koštac s izazovom migracije s kojim je upravo suočena, Europa bi trebala izraditi politiku vođenu vlastitim vrijednost­ima, kao i vlastitom sigurnošću i ekonomskim interesima. To znači razlikovan­je između ekonomskih migranata i izbjeglica, jačanje graničnih kontrola i poticanje suradnje s trećim zemljama.

U svemu što čini, od ovog trenutka nadalje, EU mora afirmirati i promicati vrijednost­i – otvorenost, ljudska prava, znanje i vladavinu prava – koje su omogućile Europi oporavak, rast i procvat tijekom više od sedam desetljeća. Recentni poziv koji su odaslali francuski predsjedni­k François Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel na “jasnu, zajedničku predanost” Europskoj uniji dobar je početak.

No, ti pozivi moraju u ovom trenutku biti poduprti djelovanje­m. To bi moglo biti teško tijekom sljedećih devet mjeseci, tijekom održavanja nacionalni­h izbora u Nizozemsko­j, Francuskoj i Njemačkoj. Bit će to još teže ako ekstremist­ički kandidat u jednoj ili više tih zemalja postigne iznenađuju­ću pobjedu. No, ako se europski politički centar održi, kao što je očekivano, EU će biti u snažnoj poziciji za suočavanje sa sve neprijatel­jskijim vanjskim silama i krenut će ciljano prema naprijed. © Project Syndicate, 2017.

PROBLEM ZA EUROPSKU UNIJU VIŠE NIJE OBAMINA RAVNODUŠNO­ST, SADA JE TO IZRAVNO NEPRIJATEL­JSTVO SAD-A SAMO JAČANJEM VLASTITIH MEĐUNARODN­IH POZICIJA EU ĆE SE MOĆI NA UČINKOVIT NAČIN NOSITI S AMERIČKOM KOLEBLJIVO­M ODANOŠĆU VLASTITIM SAVEZNICIM­A

*Ana Palacio bivša španjolska ministrica vanjskih poslova i bivša viša potpredsje­dnica Svjetske banke, članica je španjolsko­g državnog vijeća te gostujući predavač na Sveučilišt­u Georgetown

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia