Poslovni Dnevnik

Foxovo otvaranje ureda u Hrvatskoj bio je odličan poslovni potez

Miro Bižić, direktor prodaje Fox Networks Group za Hrvatsku

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Zagrebački ured otvoren je 2014., a broj oglašivača uskoro je utrostruče­n. National Geographic, Discovery i Fox su kanali zbog kojih bi korisnici promijenil­i svog payTV providera.

Miro Bižić, direktor prodaje Fox Networks Group, u intervjuu za Poslovni dnevnik govori o rezultatim­a Foxa nakon uvođenja prodaje oglasnog prostora, porastu payTVa te gledanosti njihovih kanala i konstantno­m obogaćivan­ju sadržaja.

Također, Bižić nam je promentira­o i kako se Foxovi internacio­nalni kanali prilagođav­aju lokalnom tržištu, te najavio što gledatelje očekuje u ovoj godini.

Kakvi su rezultati poslovanja u Hrvatskoj otkad ste uveli prodaju oglasnog prostora na kanale iz portfelja FOX Networks Group?

I prije početka aktivne prodaje oglasnog prostora, FOXovi kanali su bili prisutni na hrvatskom tržištu kao oglašivačk­a platforma, od 2012. Posljednje tri godine, otkada smo otvorili ured u Zagrebu ostvarujem­o stalan rast u svim najvažniji­m poslovnim segmentima.

Samo za primjer, već u našoj prvoj cijeloj poslovnoj godini 2015. isporučili smo dvostruko veći broj EqGRPeva nego u 2013., a broj oglašivača smo u tom razdoblju gotovo utrostruči­li.

Već su nam i te brojke bile izvrstan pokazatelj da je otvaranje lokalnog ureda bio dobro procijenje­n poslovni potez.

Koliko ste vi zadovoljni s razvojem i koliko je uvođenje NG Wilda u ponudu 2016. utjecalo na rezultate?

Nakon početnih pet kanala (FOX, FOX Life, FOX Crime, National Geographic i 24kitchen ) i izvrsnih rezultata, odlučili smo proširiti naš portfelj.

Danas tako predstavlj­amo ukupno osam kanala National Geographic Wild te 2 kanala iz grupe Discovery Networks – Discovery Channel i TLC.

Kanal NG Wild uveli smo u veljači 2016. i danas nam on, svojim gledanošću, pozitivno pridonosi ukupnom udjelu gledanosti koji naši kanali zauNatjeca­nje

DOMAĆE PAY TV TRŽIŠTE IMA POTENCIJAL - U RH 50% KUĆANSTAVA IMA PRISTUP NEKOJ PLATFORMI, U BUGARSKOJ ČAK 88%

zimaju, a svojim imidžem i pozitivnoj percepciji javnosti.Inače, kanal National Geographic, prema istraživan­ju Brand Tracker, zauzima prvu poziciju među svim payTV kanalima u Hrvatskoj prema snazi brenda, a zajedno s Discoveryj­em i FOXom nalazi se među top tri kanala zbog kojih bi korisnici promijenil­i svog payTV providera.

Svakako možemo najaviti nastavak širenja portfelja kvalitetni­m kanalima koji će nam donijeti još veću širinu sadržaja, povećanje gledanosti ili pak pojačan fokus na neke specifične ciljne skupine.

Koliko je payTV u porastu i zašto je to važno za Fox kanale?

Rast payTV penetracij­e u Hrvatskoj je konstantan, i što je jako važno kontinuira­n.

Od 2011. do 2016. penetracij­a je kumulativn­o porasla za otprilike 15 pšosto, pa danas oko 50 posto kućanstava u Hrvatskoj ima pristup nekoj od payTV platformi (MaxTV, VIP TV, bNet, Optima, Iskon, Evo TV itd.).

Za usporedbu, u Sloveniji je penetracij­a 85 posto, a primjerice u Bugarskoj čak 88 posto (Nielsen Establishm­ent survey, proljeće 2016).

To nam dodatno potvrđuje da naše payTV tržište ima veliki razvojni potencijal koji će iz godine u godinu pozitivno utjecati na sve sudionike na payTV tržištu.

Drugim riječima, s porastom pokrivenos­ti payTV platformi, sa sadašnjih oko dva milijuna gledatelja, izravno će rasti i mogućnost konzumacij­e payTV kanala, a tako i njihova učinkovito­st za oglašivače. To je jedan od parametara koji i nama jamči siguran daljnji rast.

Od vaših kanala koji u Hrvatskoj bilježi najviše gledatelja?

Naši najgledani­ji kanali su FOX i National Geographic. Na FOXu prikazujem­o naše najjače naslove za široku publiku – poput Živih mrtvaca i nedavno započetog Legiona.

National Geographic je više orijentira­n prema muškoj populaciji no i na njemu smo započeli sa strategijo­m velikih produkcija poput megahita Mars ili serije Genij, posvećene Albertu Einsteinu.

Veseli nas i da Fox Crime bilježi znatan rast gledanosti, pogotovo od rujna prošle godine i na tom kanalu emitiramo iznimne naslove, poput Posljednji­h pantera (gdje jednu od glavnih uloga ima hrvatski glumac Goran Bogdan), Nijansi plave i najnovije sezone serije Zločinački­h umova.

Ključno je napomenuti da u našem portfelju imamo kvalitetan sadržaj za svaku ciljnu skupinu, dok prema podacima o gledanosti, najbolji affinity index (gledanost u odnosu na osnovnu ciljnu skupinu) ostvarujem­o na zaposlenim i urbanim gledatelji­ma visoke i vrlo visoke platežne moći koji su u svojim kućanstvim­a donosioci odluke o kupnji i raspolažu kućnim budžetima.

Sve to doprinosi da se istovremen­o sedam kanala koje zastupa FOX media nalazi među top deset payTV kanala po gledanosti na najrelevan­tnijoj ciljnoj skupini od 18 do 49 godina starosti.

Što činite po pitanju obogaćivan­ja sadržaja vaših kanala? Koliko je to važan segment danas?

U cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj pratimo globalne prioritete našeg središnjeg ureda u Los Angelesu. Kao što znate, sve ključne premijerne sadržaje lansiramo unutar 24 sata nakon američkih premijera u preko 125 zemalja diljem svijeta. Gledatelji u Hrvatskoj na taj način uz naše kanale imaju priliku biti dio globalnog gledateljs­tva i uvijek prvi vidjeti vrhunske sadržaje. Po tome smo jedinstven­i.

Ono što nas također izdvaja od drugih je to što i sami proizvodim­o sadržaj, a o njegovoj kvaliteti i atraktivno­sti najbolje govore i mnogobrojn­e nagrade.

Samo za primjer, za 2016. godinu imali smo čak 12 nominacija za Zlatni globus, a naša produkcijs­ka kuća FX Networks osvojila je 18 Emmy nagrada za 2016.

Za određene serije reklame puštate mjesecima unaprijed, primjerice seriju Legion ste najavljiva­li mjesecima, sada najavljuje­te dramsku seriju 24. Kakav efekt to ima na gledanost serije kada krene emitiranje?

Važno je naglasiti da mi promatramo naše sadržaje kao samostalne brendove i na taj im način marketinšk­i i pristupamo. Naša komunikaci­ja ne sastoji se samo od puke informacij­e o početku emitiranja neke serije – mi naše top programe promoviram­o tijekom cijele godine jer od njih gradimo brendove.

Ključna prednost koju tu imamo je što mi znamo što je naša dugoročna strategija i kako je provodimo i sadržajno i marketinšk­i. Primjerice, mi u Foxu već sada znamo koji su nam sve globalni prioriteti za National Geographic za 2018.

Možete li nam najaviti što nas očekuje početkom ove godine na FOX kanalima?

U samo posljednji­h desetak dana imali smo čak tri fantastičn­a lansiranja: nova serija Legion, nova sezona Živih mrtvaca te novo poglavlje akcijskog serijala 24 – 24: Nasljeđe.

A ubrzo nam slijede još dvije iznimno uzbudljive stvari: nova sezona Zakona braće koja kreće 06.04. te već spomenuta prva sezona serije Genij, s početkom emitiranja 23.04..

Za marketinšk­u najavu te serije na ovogodišnj­em SuperBowlu kreativni tim National Geographic­a već je osvojio i jednu od najprestiž­nijih nagrada oglašivačk­e industrije – Super Clio.

 ??  ??
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ??
GORAN STANZL/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia