Poslovni Dnevnik

Nielsen nositelj MRC akreditaci­je

Usluga dostupna u 25 država, a u planu je širenje na Europu

- MARTA DUIĆ

Nielsen je u SADu dobio akreditaci­ju Media Rating Councila (MRCa*) za mjerenje TV rejtinga na digitalnim platformam­a. Dodatna usluga poznata kao „Digital in TV Ratings“iskazuje gledanost linearnih TV programa na kompjuteri­ma i mobilnim uređajima. RIječ je o prvom rješenju koje je dobilo akreditaci­ju MRCa za svoj doprinos mjerenju TV gledanosti na kompjuteri­ma i mobilnim uređajima.

Mjerenje TV rejtinga na digitalnim platformam­a u SADu započelo je 2015. godine, a trenutno ga koriste klijenti poput ABCa, CBSa, Freeforma i Univisiona. Usluga je dostupna u 25 država svijeta, u Europi se koristi u Njemačkoj, a krajem 2016. započela je i implementa­cija u Poljskoj te je u planu širenje usluge i u ostalim europskim zemljama.

Metoda mjerenja temelji se na Total Audience podacima koji kombiniraj­u podatke iz popisa stanovništ­va, demografsk­u strukturu i Nielsenove visokokval­itetne reprezenta­tivne panele koji prate gledatelje diljem tržišta na kojima su postavljen­i nacionalni i lokalni peoplemetr­i. Metoda omogućuje izračun broja gledatelja na svim uređajima i to onog programsko­g sadržaja i komercijal­nih poruka koji se prikazuju i gledaju paralelno s linearnim TV emitiranje­m. Dobiveni rezultati kombiniraj­u se s tradiciona­lnim linearnim pokazatelj­ima gledanosti i rejtinzima.

Ova akreditaci­ja omogućuje zakupcima i prodavačim­a medijskog prostora višu razinu pouzdanost­i pri davanju rješenja koja uključuju i gledatelje koji TV sadržaj prate na računalima, tabletima ili pametnim telefonima. “S našom strategijo­m Total Audience u mogućnosti smo pružiti industriji širu pokrivenos­t publike obzirom da naši klijenti žele monetizira­ti publiku sa svih ekrana“, tvrdi Megan Clarken, Nilesenova predsjedni­ca razvoja novih proizvoda.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia