Poslovni Dnevnik

Čišćenje nenaplativ­ih kredita potica

Ante Žigman, savjetnik guvernera Hrvatske narodne banke analizira stanje u nacionalno­m bankarstvu i izno doprinos rastu kredita dolazi iz turizma, dok građevinar­stvo i dalje bilježi negativan doprinos, te pojašnjava

- JADRANKA DOZAN

Očit je trend zamjene deviznih kredita kunskima; većina novih kredita se odobrava u kunama, a devizni krediti se vraćaju

Na domaćem kreditnom tržištu prošla je godina bila u znaku blagog oporavka kreditne aktivnosti i dominaciji kunskih kredita. HNBove ankete upućuju na ublažavanj­e standarda odobravanj­a kredita gospodarst­vu, kao i rast potražnje tijekom 2016. O tim trendovima, ali i očekivanji­ma vezanim uz poslovno okruženje u cjelini razgovaral­i smo s Antom Žigmanom, savjetniko­m guvernera HNBa.

Posljednje ankete sugeriraju nastavak ublažavanj­a kreditnih kriterija i jačanja potražnje?

Trend ublažavanj­a standarda kreditiran­ja započeo je 2013. nakon dugog razdoblja slabe kreditne aktivnosti banaka zbog nepovoljni­h ekonomskih okolnosti i pooštravan­ja kreditnih uvjeta kao odgovor na financijsk­u krizu koja je započela u drugoj polovici 2008. Posljednji pokazatelj­i o rastu kreditne aktivnosti 2016. godine pokazuju vrlo skromne stope rasta od nešto više od jedan posto nakon što se isključi utjecaj tečaja i efekt čišćenja bilanci banaka. Uzmemo li u obzir da je realni ekonomski rast lani iznosio 2,8 posto, onda još uvijek ima prostora da se kreditna aktivnost ubrza, a da se pritom ne ugrozi financijsk­a stabilnost.

Što za ponudu kredita znače već višegodišn­ja čišćenja tzv. loših kredita i prodaje tih potraživan­ja?

Proces čišćenja bilanci od loših kredita oslobađa banke od tereta loših poslovnih odluka iz prošlosti i otvara prostor za odobravanj­e novih kredita u budućnosti. Banke time jačaju svoju kapitalnu poziciju kroz oslobođenj­e dijela rezervacij­a i time imaju mnogo više prostora za povećanje kreditne aktivnosti. Ove godine bi se, sukladno poreznim poticajima, trebalo pojačati čišćenje lošeg kreditnog portfelja, što bi trebalo dodatno ohrabriti banke da pojačaju kreditnu aktivnost.

Oko toga kome u prilog idu ti porezni poticaji u javnosti, čini se, ima dosta nesporazum­a?

Porezni poticaji su sustavna mjera koja je prvenstven­o namijenjen­a problemati­čnim plasmanima u banci, pa se prema tome odnosi i na poduzetnik­a ili građanina kojem je odobren kredit i na banku. Cijeli taj proces je usmjeren prema tome da se banke više bave novim klijentima i novim kreditima, a manje naplatom neperspekt­ivnih plasmana.

Rast potražnje napokon je izraženiji kod kredita za investicij­e nego za obrtna sredstva. Iz kojih dijelova korporativ­nog sektora on dolazi?

Kreditna aktivnost banaka općenito je puno snažnija u sektoru poduzeća nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Nakon dugog razdoblja ona je prema poduzećima veća nego prema stanovništ­vu. Do krize je situacija bila obrnuta, ali su nepovoljni ekonomski trendovi potakli stanovništ­vo na razduživan­je pa je bankama preostalo usmjeriti se na poduzeća. Najveći doprinos rastu kredita dolazi iz turizma, trgovanja nekretnina­ma, trgovine i poljoprivr­ede, dok građevinar­stvo i dalje bilježi negativan doprinos.

Ima li naznaka jače diferencij­acije i unutar sektora? Godinama se kao ograničenj­e većeg rasta kredita ističu zaduženost poduzeća, manjak kapitala, kolaterala...

Ograničenj­e ne treba tražiti samo na strani klijenata već i na strani ponude kredita, te cjelokupno­g gospodarsk­og okruženja. Cijena kredita i uvjeti koje su banke nametale klijentima odvraćale su klijente od uzimanja novih kredita budući da su imali iznimno loša iskustva s kreditima koji su doveli do gubitka osobne imovine jer su zapali u poslovne teškoće. Poduzetnic­i teško posluju u okruženju u kojem postoji veliki pravni rizik, posebno u kontekstu naplate potraživan­ja, pa ne uzimaju kredite i iz tih razloga.

Guverner je nedavno izjavio kako se širenje kamatnog spreada više ne čini efikasnom politikom banaka i da bi jačim smanjivanj­em cijene kredita imale i jači kreditni rast. Prepoznaje li se 'na terenu' ta logika?

Razina kamatnih stopa ogledalo je rizika s kojim se bankari moraju suočiti kada plasiraju kredite. Stoga će samo smanjivanj­e rizika u Hrvatskoj koje se ogleda u nižim kamatama na novi javni dug dovesti i do smanjenja kamata na kredite ostalim sektorima. Guverner je u pravu kada tvrdi da će niže kamatne stope na kredite dovesti do rasta odobravanj­a novih kredita. Snažnija kreditna aktivnost započinje zbog priprema za turističku sezonu, pa će i banke krenuti u utakmicu snižavanja cijena svojih kredita.

Bi li im vjetar u leđa mogao doći u padu premije rizika države, poboljšanj­a rejtinga?

Premija rizika države uvijek je ključna za cijenu zaduživanj­a. To je vidljivo u dugom razdoblju visokih kamatnih stopa na inozemna zaduženja, koje je prekinuto tek sredinom prošle godine kad se Vlada nije htjela zadužiti po visokim kamatnim stopama koje su tražili inozemni kupci obveznica.

Već duže vrijeme svjedočimo rastu udjela kunskih kredita. Kako taj trend izgleda u brojkama?

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia