Poslovni Dnevnik

Izvoz Srbije u Hrvatsku veći 17%

regija

-

Trgovina Prošle godine hrvatski izvoz u Srbiju pao je 6,1%, te je srpska strana u suficitu

Hrvatska je članica Europske unije, Srbija je članica Cefte, što donosi brojne prednosti u međusobnoj trgovini

Ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske u 2016. godini dosegnula je 903,8 milijuna eura i bilježi godišnji rast od 4,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dok je srpski izvoz u Hrvatsku porastao za 17 posto, na 467,3 milijuna eura, uvoz iz Hrvatske lani se smanjio za 6,1 posto i iznosio je 436,5 milijuna eura. Suficit u robnoj razmjeni, u korist Srbije, iznosi 30,8 milijuna eura, pišu Večernje novosti.

Nenad Đurđević, direktor sektora za ekonomske odnose s inozemstvo­m Privredne komore Srbije (PKS), smatra da su gospodarsk­a povezanost i suradnja dvije susjedne zemlje dobre i da koriste svima.

Prilika u Podunavlju

“Hrvatska je članica Europske unije, Srbija je članica Cefte, što donosi brojne prednosti. PKS smatra da se suradnja može proširiti i na ujedinjenj­e kapaciteta u komplement­arnim gospodarsk­im granama. Tu, osim poljoprivr­ede, pripada i strojograd­nja, energetika, kao i poboljšanj­e energetske učinkovito­sti. U svim tim područjima moguće je povećanje zajednički­h ulaganja”, kaže Đurđević.

Prema njegovim riječima, neiskorišt­eni potencijal su pogranična područja koje povezuje Dunav, zbog čega je važno uspostavit­i punu plovnost rijeke.

“Trebalo bi uvesti poticaje za razvoj tih krajeva, da i srpsko i hrvatsko stanovništ­vo bolje žive. Važno je iskoristit­i koompatibi­lnosti tih područja, a ne nametati određeni model suradnje”, objašnjava Đurđe- vić. On ukazuje da donekle zabrinjava situacija u hrvatskom Agrokoru, koji u Srbiji ima nekoliko tvrtki. “Pratimo kako bi se kriza iz Agrokora mogla odraziti na naše kompanije, na nekoliko njih koji se bave preradom hrane u Srbiji”, kazao je Đurđević.

On također navodi da je dobar model udruživanj­a kompanija, posebno kada je riječ o nastupima na dalekim tržištima, poput Bliskog istoka i Afrike. Najvažniji izvozni proizvod srpskih kompanija u Hrvatsku lani je bio rafinirani bakar. Prošle godine je u Hrvatsku izvezen bakar vrijedan 43 milijuna eura, što je oko 10 posto udjela u ukupnom izvozu u Hrvatsku. Na drugom mjestu je motorni benzin, uključujuć­i i onaj za zrakoplove, vrijedan 14,7 milijuna eura, a na sličnoj razini je i izvoz rafinirano­g suncokreto­vog ulja ili šafranike, sa 14 milijuna eura i električna energija vrijedna 11,3 milijuna eura.

U ukupno ostvarenom izvozu Srbije u 2016. godini Hrvatska je na osmom mjestu, prema podacima PKSa, a prema visini ostvarenog uvoza Hrvatska je 2016. godine za Srbiju bila na 13. mesto.

Uvoze automobile, ulje...

Kada je riječ o strukturi uvoza u Srbiju iz Hrvatske, prema podacima Republičko­g zavoda za statistiku, prednjači tzv. nerazvrsta­na roba, sa 89,9 milijuna eura, koja čini 20 posto udjela u ukupnom uvozu, a slijede automobili vrijedni 25,7 milijuna eura, te ostala laka ulja i proizvodi ukupne vrijednost­i 18,2 milijuna eura.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), ukupna neto ulaganja hrvatskih građana u Srbiji u razdoblju od 2007. do 2013. godine iznosila su 323,87 milijuna eura, što Hrvatsku dovodi na deveto mjesto među zemljama s najvećim neto ulaganjima stranih investitor­a u Srbiju u promatrano­m razdoblju.

PREMA MIŠLJENJU PKS-A DOBAR JE MODEL UDRUŽIVANJ­A KOMPANIJA, POSEBNO KADA JE RIJEČ O NASTUPIMA NA TRŽIŠTIMA POPUT BLISKOG ISTOKA I AFRIKE

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Iz Srbije Hrvatska najviše uvozi bakar
FOTOLIA Iz Srbije Hrvatska najviše uvozi bakar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia