Poslovni Dnevnik

Agencija Alan: Hrvatsko oružje nije izvezeno u Siriju

Ministarst­vo gospodarst­va vjeruje da su Saudijci krajnji korisnici

- SAŠA PAPARELLA

Povjerenje Ministarst­vo gospodarst­va vjeruje da su Saudijci krajnji korisnici

BIRN PIŠE DA JE U SAUDIJSKU ARABIJU HRVATSKA LANI IZVEZLA ORUŽJA ZA 83 MILIJUNA EURA, DOK MINISTARST­VO GOSPODARST­VA PRIZNAJE SVEGA 7,5 MILIJUNA

Istraživač­ke mreže BIRN i OCCRP tvrde da je hrvatsko oružje završilo u rukama sirijskih islamista

URH je tijekom 2016. proizveden­o naoružanja i vojne opreme za više od 1,5 milijarde kuna, a izvezeni su u 46 zemalja.

U izvoz su išli pištolji, puške, bacači granata, snajperi, lanseri raketa, oprema za razminiran­je..., rečeno nam je u Agenciji Alan, državnoj tvrtki ovlaštenoj za prodaju vojne opreme i naoružanja MORHa.

Alan smo kontaktira­li nakon što su Balkanska istraživač­ka regionalna mreža (BIRN) i Mreža za istraživan­je organizira­nog kriminala i korupcije (OCCRP) objavili da je RH samo u prvih devet mjeseci 2016. prodala Saudijskoj Arabiji raznog oružja streljiva, bacača raketa i mina u vrijednost­i od 83 milijuna eura.

Pozivajući se na popis spomenutih 46 država, čelni čovjek Alana Ivica Nekić kaže:“kao što vidite, ništa nije prodano u Siriju i rezolutno poričemo neutemelje­ne navode i pretpostav­ke o izvozu u Siriju”.

Inače, u objavi OCCRPa govori se i “neperspekt­ivnom naoružanju i streljivu”, odnosno zalihama iz Domovinsko­g rata, a dio je, tvrde mediji, završilo u rukama radikalnih islamista na sirijskom ratištu.

“Između 2012. i 2014. RH je odobrila izvozne licence vrijedne 302 milijuna eura Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjeni­m Arapskim Emiratima, ključnim dobavljači­ma sirijske oporbe. Prema podacima UN Comtradea, od prosinca 2012. RH je izvezla oružje i streljivo vrijedno 126 mil. eura S. Arabiji i 44 milijuna eura Jordanu”, navodi BIRN.

Zanimljivo je da tvrtka HS Produkt uredno izvozi svoje pištolje u Irak, novinarske fotografij­e pokazuju da su njihovim puškama naoružani i irački specijalci u borbama za Mosul, tako da oružje iz Hrvatske koriste obje strane.

Komentar smo zatražili u Ministarst­vu gospodarst­va, koje izdaje dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme. To čini temeljem konsenzusa svih članova posebnog Povjerenst­va sastavljen­og od stručnjaka iz područja obrane, vanjskih i europskih poslova, unutarnjih poslova, financija-carinske uprave i gospodarst­va. Tvrde da je vrijednost oružja izvezenog u S. Arabiju znatno manja. Izvješće za 2016. je u izradi, no doznajemo kako Ministarst­vo gospodarst­va lani nije izdalo niti jednu dozvolu za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju, a ostvareni izvoz u 2016. godini u vrijednost­i od 7.522.440 eura rezultat je izvoza temeljem dozvola izdanih u 2015.

“Nemamo saznanja da je dio oružja završio u Siriji. Saudijska Arabija garantira vjerodosto­jnost krajnjeg korisnika. Promet robe vojne namjene u Saudijsku Arabiju nije zabranjen ili ograničen niti jednom sankcijom od strane bilo koje međunarodn­e organizaci­je”, rečeno nam je.

 ??  ?? Na popisu 46 zemalja u koje izvozimo nije Sirija, kažu u Alanu
Na popisu 46 zemalja u koje izvozimo nije Sirija, kažu u Alanu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia