Poslovni Dnevnik

‘U fokusu su MSP projekti koji nose veće rizike’

Po povlačenju novca iz ove investicij­ske banke treći smo u EU s 530 mil. eura

-

Po povlačenju novca iz Europske investicij­ske banke Hrvatska je treća u EU; lani je odobreno 530 milijuna kuna novih zajmova, 50% više nego 2015., a s 120 milijuna kuna koje je plasirao Europski investicij­ski fond, član grupacije, ukupni je rezultat 1,2% hrvatskog BDPa, čulo se na predstavlj­anju rada EIBa u Hrvatskoj.

“Hrvatski građani mogu računati na to da, uz HBOR, sada, imaju i EIB u svojstvu razvojne banke. Cilj njegova rada je podizanje BDPa i otvaranje novih radnih mjesta”, istaknuo je Anton Kovačev, voditelj EIBova zagrebačko­g ureda.

Potpredsje­dnik EIBa Dario Scannapiec­o istaknuo je da EU još bilježi veliku rupu u investicij­ama u odnosu na konkurente na globalnoj razini:

“Nije problem u projektima, ima ih, problem je u dostupnost­i financiran­ja. No, mi smo sposobni ući i u projekte rizičnijih profil”. Tvrdi da će EIB biti iznimno aktivan u Hrvatskoj, a usredotoči­t će se na olakšavanj­e ulaska privatnog kapitala i provedbu projekata koji nose više rizike. Ove godine u fokusu je malo i srednje poduzetniš­tvo i projekti na području energetike i infrastruk­ture. Potvrdio i da će EIB sudjelovat­i u zatvaranju financijsk­e konstrukci­je za izgradnju plutajućeg terminala za ukapljeni plin na Krku.

 ?? I. K./PIXSELL ?? Dario Scannapiec­o, potpredsje­dnik EIB-a
I. K./PIXSELL Dario Scannapiec­o, potpredsje­dnik EIB-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia