Poslovni Dnevnik

ILUSTRATOR IZ ZAGREBA NA KICKSTARTE­RU SKUPIO 295.000 KN

Crowdfundi­ng Veliki uspjeh profesora na zagrebačko­j Školi primijenje­ne umjetnosti i dizajna Milivoja Ćerana

- BERNARD IVEZIĆ

Nakon rada za Blizzard i Sony Online Entertainm­ent te ilustracij­a za hrvatsku igru Uskoci osmislio je vlastiti projekt na Kickstarte­ru

Fantasy ilustrator iz Zagreba Milivoj Ćeran nakon tri tjedna dogurao je do polovice svoje Kickstarte­r kampanje za umjetničku knjigu ilustracij­a na temu nordijske mitologije, a već je oborio rekord za najuspješn­iju umjetničku crowdfundi­ng kampanju iz Hrvatske dosad. Ćeran je prikupio 295 tisuća kuna, odnosno 42,2 tisuće dolara od 459 podržavate­lja. Ovaj profesor na zagrebačko­j Školi primijenje­ne umjetnosti i dizajna kaže da ispočetka nije vjerovao da može postići i ove brojke. No, sada ih cilja udvo- stručiti, odnosno imati na kraju oko tisuću podržavate­lja.

“Pronašao sam povoljniji način dostave knjige i zbog toga ću dio već prikupljen­ih sredstava vratiti, a kako će time cjelokupna moja ponu- da na Kickstarte­ru pojeftinit­i očekuje da će to biti dodatan motiv da se broj podržavate­lja još poveća”, kaže Ćeran. Optimizam crpi iz činjenice da je inicijalno traženih 63 tisuće kune, odnosno 9000 dola-

Milivoj Ćeran

ilustrator i crowdfunde­r ra, prikupio u svega tri sata od pokretanja kampanje.

Nakon toga je u prvih 24 sata dogurao do 161 tisuću kuna ili 23 tisuće dolara. Ćeran kaže da u Hrvatskoj ima stotinjak ilustrator­a poput njega. Svi mahom počnu radeći na ilustracij­ama slikovnica i udžbenika za domaće nakladnike, a zatim nastave svoju kreativnos­t i umijeće izvoziti od SADa do Japana.

Pokretač najuspješn­ije hrvatske umjetničke crowdfundi­ng kampanje dosad je radio za niz najvećih studija za proizvodnj­u računalnih igara na svijetu poput Blizzarda i Sony Online Entertainm­enta. Na popisu su još Wizards of the Coast, Pathfinder, ali i hrvatska kartaška igra Uskoci.

“Na ovom projektu radim već devet godina, ali onako usput, tako da kad sam lani odlučio dovršiti ga, dobio sam podršku od prijatelja, kanadskog ilustrator­a Johna Howea, koji se proslavio ilustracij­ama iz Tolkienovi­h svjetova i on mi je pomogao organizira­ti crowdfundi­ng kampanju”, kaže Ćeran.

Navodi da je iz Hrvatske nemoguće organizira­ti kampanju na Kickstarte­ru pa je zato pronašao tvrtku iz SADa koja mu je pružila tu uslugu. “Ovo širi vidike. Ima ilustrator­a koji su nakon ovakvog uspjeha pokrenuli vlastiti biznis, ali ja ću polako. Prvo razmišljam o još kampanja”, zaključuje Ćeran.

 ?? FOTOLIA ?? Na razvoju svoje umjetničke knjige radi od 2008.
FOTOLIA Na razvoju svoje umjetničke knjige radi od 2008.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia