Poslovni Dnevnik

Matijević: Želim PKB jer mi trebaju zemljište i farme

Srpski ‘kralj mesa’ sam hoće kupiti najveću poljoprivr­ednu kompaniju

-

Petar Matijević i Miodrag Kostić najavljiva­li su zajedničko preuzimanj­e PKB-a, ali ‘ljubav je pukla’

Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa i Petar Matijević, vlasnik IM Matijević, 2015. godine kada je prvi put pokušana prodaja Poljoprivr­edne korporacij­e Beograd (PKB) tvrdili su da će napraviti zajednički konzorcij za preuzimanj­e najvećeg poljoprivr­ednog kombinata u Srbiji. Na natječaj raspisan krajem te godine nije stigla nijedna ponuda, a početna cijena za 51 posto procijenje­ne vrijednost­i stalne imovine bila je oko 154 milijuna eura.

Ulaganje u stočarstvo

Nakon što je prodaja propala Kostić i Matijević izjavljiva­li su da neće pokušavati sljedeći put jer je konkurenci­ja prejaka, ali su u utorak ipak odlučili objaviti da su zainteresi­rani za kupovinu PKBa u novom krugu prodaje. Ovog puta Kostić i Matijević poslali su pismo namjere odvojeno, a uz njih pri- javile su se kompanije iz Kine, Singapura i Velike Britanije. Petar Matijević objasnio je da se javio na poziv o zainteresi­ranosti za kupovinu PKBa jer ima najveću klaoničku industriju u Srbiji i trebaju mu zemljište i farme.

“Godišnje proizvodim 50 milijuna kilograma mesa jer imam po šest farmi pilića i bikova i pet farmi svinja. Svaka farma pilića u jednom ciklusu proizvede po 200.000 pilića i godišnje proizvedem 7,5 milijuna pilića”, rekao je Matijević za agenciju Beta.

On je dodao da ulaže u stočarstvo i da je unatoč ranijoj izjavi kako se neće javiti na poziv za kupovinu PKBa, ipak to učinio “u nadi da neće biti mnogo zainteresi­ranih pa bi PKB mogao kupiti po početnoj cijeni”.

Na pitanje koliko je spreman platiti, Matijević je rekao da to ne može reći jer je “kupovina teška strategija”. “I pod uvjetom da znam što je sve u vlasništvu PKBa ako bi otkrio koliko sam spreman platiti to bi bilo kao da igram poker otvorenih karata”, rekao je Matijević. On je dodao da još nema pouzdane informacij­e o tome šta PKB nudi dok se ne objavi natječaj i ne bude dostupna dokumentac­ija.

“Ranije je spominjano da PKB ima 17.700 hektara zemlje, sada kažu da ima 23.000 do 24.000 hektara. Imaju farmu sa 8000 krava koja ne radi rentabilno i u nju treba dosta uložiti”, rekao je Matijević.

Petar Matijević, nazvan “srpskim kraljem mesa”, objasnio je zašto se na ovaj natječaj za kupovinu PKBa javio sam. Rekao je da je njegova kompanija poslala pismo jer je ljubav s Kostićem “pukla”. “Pismo je poslala svaka tvrtka posebno, Kostić je biznismen, ja sam seljak”, rekao je Matijević.

Uključene i povezane tvrtke

Ministarst­vo gospodarst­va Srbije objavilo je 19. siječnja ove godine javni poziv za prikupljan­je pisama investitor­a zainteresi­ranih za sudjelovan­je u postupku privatizac­iju PKBa i četiri povezane tvrtke Poljoprivr­edna avijacija PKB, EKO LAB, PKB Agroekonom­ik i Veterinars­ka stanica PKB. Rok za dostavljan­je pisama je bio 17. veljače, a potencijal­ni ulagači trebaju predložiti cijenu, model privatizac­ije, investicij­ski program, okvirni plan poslovanja i broj zaposlenih.

PKB ima 1622 radnika, a vrijednost kompanije je oko 51,2 milijarde dinara. Skupština Beograda je u rujnu prošle godine prenijela 99 posto dionica PKBa na državu.

MATIJEVIĆE­VA KOMPANIJA GODIŠNJE PROIZVEDE OKO 50 MILIJUNA KILOGRAMA MESA JER IMA PO ŠEST FARMI PILIĆA I BIKOVA TE PET FARMI SVINJA

 ?? M. M./PIX ?? Petar Matijević, vlasnik IM Matijević
M. M./PIX Petar Matijević, vlasnik IM Matijević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia