Poslovni Dnevnik

TRŽIŠTA SU SPREMNIJA ZA NEGATIVNE POLITIČKE DOGAĐAJE NEGO 2016.

Analiza Izazovi U Francuskoj je izgledno da će Marine Le Pen ući u drugi krug predsjedni­čkih izbora, u Italiji parlament počinje raspravu o pripremi izbornog zakona, populisti i euroskepti­ci dobivaju na popularnos­ti u Nizozemsko­j, a tu su i izbori u Njema

- TAJANA ŠTRIGA * Tajana Štriga Analitičar Addiko Bank redakcija@poslovni.hr

Udrugom dijelu 2016. godine materijali­zirala se većina političkih rizika u vidu odluke Velike Britanije o napuštanju Europske unije, pobjedi Trumpa kao relativno kontroverz­nog kandidata na američkim predsjedni­čkim izborima te odbijanja prijedloga o reformi senata u Italiji.

Pritom su implikacij­e na tržištima bile minimalne. Štoviše, u nedavnom razdoblju smo unatoč spomenutim zbivanjima svjedočili rastu indikatora sentimenta vodećih svjetskih ekonomija na najviše razine u zadnjih nekoliko godina, stope rasta istih su dominantno revidirane naviše, na tržištima vlada optimizam te su investitor­i skloniji pre- uzimanju rizika. Ipak unatoč znatno boljoj makroekono­mskoj slici, slika nije tako ružičasta jer pred nama stoji niz političkih, po tržišta potencijal­no negativnih događaja u tekućoj godini. Naime, u Francuskoj su na rasporedu predsjedni­čki izbori 23. travnja gdje na popularnos­ti sve više dobiva kandidatki­nja Marine Le Pen koja će prema trenutnom stanju anketa izgledno ući u drugu rundu izbora.

Protekcion­ističke mjere

Naime, ukoliko dođe do pobjede Le Pen posljedice će izgledno prelaziti granice Francuske budući da se ona zalaže za snažno jačanje vojske i policije kako bi se vratila kontrola nad izbjeglico­m preplavlje­nom Francuskom, dok se nekoliko ključnih točaka njezinog programa ne bi moglo provesti sve dok je Francuska dio EU.

Potonje uključuje nametanja protekcion­ističkih mjera od kojih neke uključuju plaćanje nameta na zapošljava­nje stranaca te dodatan porez od 3% na sva uvozna dobra. U Italiji parlament će 27. veljače početi raspravu o pripremi izbornog zakona za nove izbore, a koja bi s obzirom na nedavna zbivanja izgledno mogla dodatno pojačati već ionako visoku političku nestabilno­st u zemlji gdje jačaju populistič­ke i antiEU stranke.

Pojačana volatilnos­t

Populisti i euroskepti­ci dobivaju na popularnos­ti i u Nizozemsko­j gdje je prema trenutnim anketama izgledno kako bi mogli odnijeti pobjedu na izborima 15. ožujka. Istovremen­o, dok su tržišta neko vrijeme zaboravila na dug Grčke kao i probleme s njegovom otplatom, 7,4 milijardi eura koje dospijevaj­u u prvoj polovici godine a za koje Grčka nema sredstva svakako će biti dobar podsjetnik. Izgledi za oprost ili produljenj­e roka čine se prilično limitirani s obzirom da Grčka nije uspjela ispuniti reformske zahtjeve svojih kreditora. Istovremen­o, u Kataloniji se sprema referendum za neovisnost koji bi se trebao održati najkasnije u rujnu.

Ukoliko uz sve to dodamo i izbore u Njemačkoj, kao i neizvjesno­sti vezane uz buduće Trumpove mjere u SADu nesumnjivo je kako pred nama stoji jedna izazovna godina. Ipak, za razliku od početka 2016. godine kada su tržišta snažno reagirala na slabljenje kineskog gospodarst­va i predstojeć­i referendum u Velikoj Britaniji, mnogo snažnija makroekono­mska slika sugerira kako je ekonomija ovaj puta spremnija na materijali­zaciju nepovoljni­h ishoda.

Unatoč tome u prvoj polovici godine možemo očekivati pojačanu volatilnos­t i nesigurnos­t na tržištima kao i bježanje u sigurnu imovinu dok neizvjesno­sti ne iščeznu. Potonje bi pritom moglo biti djelomično neutralizi­rano u slučaju da Trump u skorijem razdoblju pruži detalje planirane fiskalne ekspanzije, a koji idu u prilog snažnijem rastu.

DOĐE LI DO POBJEDE MARINE LE PEN POSLJEDICE ĆE IZGLEDNO PRELAZITI GRANICE FRANCUSKE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia