Poslovni Dnevnik

Ruske banke tuku se za umirovljen­ike

VTB preotima klijente Sberbanku

- TOMISLAV PILI

VTB je osnovao Poštansku banku koja će proširiti poslovnice u 20.000 poštanskih ureda gdje se isplaćuje 40 posto mirovina

Dvije vodeće ruske državne banke, Sberbank i VTB, krenule su u odlučujući boj za preraspodj­elu klijenata. Poštanska banka u vlasništvu druge po veličini financijsk­e grupacije VTB planira do kraja 2019. udvostruči­ti broj poslovnica ulaskom u 20.000 poštanskih ureda te povećati broj zaposlenih za 7000 ljudi na 18.000 zaposlenik­a.

Poštanska banka osnovana je prošle godine promjenom imena nekadašnje VTBove komercijal­ne Leto banke i ulaskom u partnerstv­o s naci- onalnim poštanskim operaterom. Poštanska banka prvenstven­o računa na privlačenj­e računa i ušteđevine umirovljen­ika. U takvom pristupu pošta je prirodni partner jer se 40 posto mirovina u Rusiji isplaćuje u poštanskim uredima.

Kako je u intervjuu Bloombergu izjavio Dmitrij Rudenko, predsjedni­k Uprave te banke, masovni segment je često podcijenje­n. “Neka prikupljam­o male depozite, ali imat ćemo ih gomilu”, kaže Rudenko. Štednja Rusa u siječnju je dosegla 24 bilijuna rublji (417,6 milijardi dolara), od čega Sberbank drži 11,4 bilijuna rublji (200 milijardi dolara). No, Sberbank sve više okreće leđa masovnom segmentu u čemu Poštanska banka vidi svoju priliku. Zbog naglaska na internetsk­o bankarstvo Sberbank je lani zatvorila više od 1300 poslovnica, osam posto od ukupnog broja.

 ?? REUTERS ?? Sberbank je lani zatvorio osam posto poslovnica, odnosno više od 1300
REUTERS Sberbank je lani zatvorio osam posto poslovnica, odnosno više od 1300

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia