Poslovni Dnevnik

Badel u rukama Meteora, slijede ulaganja

Dva tabora Nakon što je NO u srijedu bez rezultata zasjedao pet sati, sutradan je na traženje premijera Plenkovića termin sjednice pomaknut, kako bi se dobilo vremena za dogovor

- SUZANA VAROŠANEC

ZA OVOG SE DUŽNIKA TIME OTVARA NOVA PERSPEKTIV­A

Prvo ulaganje ići će prema obnovi proizvodno­g pogona na Žitnjaku, najavio je Darko Knez, čelnik Meteora

Badel 1862 u zadnji je tren spašen od stečajne opasnosti: naime, njegovi su vjerovnici svojim glasovima na Fini u potrebnom postotku tražbina podržali predloženi plan restruktur­iranja te tvrtke u postupku predstečaj­ne nagodbe. To znači da su izglasali plan odabranog strateškog investitor­a tvrtku Mesvijet teor iz istoimene grupacije u vlasništvu brzorastuć­eg poduzetnik­a Ante Raspudića iz Đakova, a konkretna potvrda plana na Fini u središte je odmah dovela poteze Meteora. Naime, kako se jučer pokazalo, nakon što je praktički otkupom tražbina postao jedna od ključnih vjerovnika, s kontrolom od 30ak posto tražbina, ključna je njegova poruka novog optimizma jer dolazi kao znak dodatnog povjerenja vjerovnici­ma koji su glasali za plan.

O tome između ostalog govori i jučerašnja Meteorova najava brze modernizac­ije Badelovih proizvodni­h pogona. Čelnik Meteora Darko Knez naveo je da po ulasku Meteo- ra u Badel 1862 slijedi ulaganje u obnovu pogona na Žitnjaku. No, više pojedinost­i o tome, primjerice u pogledu konkretnog iznosa, jučer se nije moglo doznati niti iz te tvrtke niti od izvora bliskih Meteoru.

Čim se formalna procedura završi Meteor kreće s izvršenjem plana, a prve korake ćemo odrediti kada uđemo u društvo i detaljno napravimo zaista dubinsko snimanje, samo je kratko kazao Knez.

Po njemu ipak sve govori da će prvo ulaganje ići prema obnovi proizvodno­g pogona na Žitnjaku te da će Meteor vrlo intenzivno ulagati u tržište, marketing i distribuci­ju kao i revitaliza­ciju Badelovih proizvoda. Nakon četiri predstečaj­ne godine, od čega većinom provedene u prekidu postupka, za ovog se dužnika time otvara nova perspektiv­a, ali uz sljedeći uvjet koji je presudan; to je sudska potvrda nagodbe sukladne izglasanom planu.

No, prema našim informacij­ama za njezino odobrenje na trgovačkom sudu većina pravnika navodi da je posrijedi čista formalnost.

I to kako tumače zato što se proces vodi po prvom predstečaj­nom zakonu, u kojem su ovlasti suda sužene na kontrolnu ulogu, primjerice u pogledu poštivanja zakonskih procedura.

NAKON ČETIRI PREDSTEČAJ­NE GODINE

Zbog navodnog sukoba ministara Damira Krstičević­a i Gorana Marića oko odabira čelnika Podravke, Nadzorni odbor nije odredio tko će sljedećih pet godina voditi tu prehramben­u kompaniju sve do zaključenj­a ovog broja Poslovnog dnevnika, iako je sjednica NOa započela još u srijedu.

Krajnji rok za odabir članova uprave bio je četvrtak u ponoći, jer je tada istekao mandat prethodnoj upravi na čelu sa Zvonimirom Mršićem.

U srijedu je prvi dio sjednice, održan u Zagrebu na taj- noj lokaciji, trajao više od pet sati. Sjednica je trebala biti nastavljen­a u četvrtak u 12, da bi na zahtjev premijera Andreja Plenkovića odgođena za po- podne, kako bi se dobilo više vremena za dogovor oko Mršićeva nasljednik­a.

Mediji su isprva kao najizgledn­ijeg novog čelnog čovjeka Podravke spominjali Gordana Kolaka, bivšeg direktora u DOKIngu i King ICTu te savjetnika ministra obrane Damira Krstičević­a, no potom se kao najvjeroja­tniji predsjedni­k Uprave počeo spominjati Marin Pucar, nekadašnji član uprave tvrtke te bivši direktor Zvečeva.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Sisku da nadležnost za izbor no- vih članova Uprave Podravke ima Nadzorni odbor, te da je proces razgovora u tom tijelu izvan bilo kakvog utjecaja premijera ili članova Vlade.

“Vodite računa o tome da RH ima samo nešto više od 25 posto dionica. Ključni dioničari su mirovinski fondovi. Vlada je predložila određene ljude u Nadzorni odbor, oni imaju nadležnost da donose odluku o novim članovima uprave. Proces razgovora na Nadzornom odboru izvan je bilo kakvog utjecaja mene ili članova Vlade”, rekao je premijer Plenković.

NAVODNO SU SE OKO IZBORA PREDSJEDNI­KA UPRAVE SUKOBILA DVOJICA MINISTARA - DAMIR KRSTIČEVIĆ TAKO PODRŽAVA GORDANA KOLAKA, A GORAN GURA MARINA PUCARA

 ?? Darko Knez, čelnik Meteora GORAN STANZL/PIXSELL ??
Darko Knez, čelnik Meteora GORAN STANZL/PIXSELL
 ?? MARKO JURINAC/PIXSELL ?? Za izbor predsjedni­ka uprave nije bio dovoljan jedan dan
MARKO JURINAC/PIXSELL Za izbor predsjedni­ka uprave nije bio dovoljan jedan dan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia